Detalii Zacusca de Pastai
Una din zacustile mele preferate este cea imbucatatita din cutit: cu putina grija si daca vreau cu tot dinadinsul este si ea tartinabila, dar, are avantajul ca o pot folosi ca o mancarica atunci cand sunt in criza de timp. E o placere sa vezi bucatile din care, prea des, se face pasta. Va spun cantitatile pe care le folosesc eu, voi urmand sa ajustati dupa dorinta si gust. Fiindca eu nu pun ceapa multa, simtiti-va libere sa adaugati inca una, sau usturoi... etc. De exemplu, la un Kg de pastai fierte dupa toate regulile (ceapa si zarzavat) si bine scurse, pun 400 gr. ardei/gogosari/capia - copti, 400 gr. rosii decojite, si restul de 200 gr. care raman pt. a egala cantitatea de fasole - ceapa, usturoi, ulei (o ceapa, o capatana mica de usturoi, max 150 ml. ulei) Mai pun piper boabe, o singura frunzulita de dafin, o mana zdravana de patrunjel verde, un fir de cimbru, o lingurita de sare la fiecare kg (deci la aceasta cantitate zisa mai sus pun 2 lingurite de sare - dar si zeama lasata de ardeii copti, care este sarata la randul ei) Dupa ce calesc ceapa bine, pana la transparenta, o sting cu bunatatea de zeama ce-au lasat-o gogosarii (dupa copt si curatit) si-o mai inabus pret de vreo 10 min. sub capac pana leneveste pe lingura. Incing cuptorul. Incep a face straturi, straturi: peste ceapa calita pun un strat de fasole pastai, usturoi, ardei, patrunjel, rodele de rosii si asa mai departe. Sarati si picurati ulei intre straturi, presarati boabe de piper, ascundeti foaia de dafin si firul de cimbru. Dau la cuptor, cu capac, prima ora. Inca o jumatate de ora fara capac, moment in care scutur, clatin, legan cratita, pun 1 lingura de miere si-o mai cutremur un pic (n-am scris-o la ingrediente fiindca n-am auzit decat prin zona mea sa se foloseasca miere sau zahar - noi punem o lingurita de zahar si cand fierbem fasolea boabe uscata, scoate in evidenta aromele fara a indulci zama, chiar daca nu credeti :) ) Tot asa fac si zacusca cu ciumperci... In rest, procedam la pus in borcane fierbinti, sterilizate - totul - ca la orice fel de zacusca.
Una din zacustile mele preferate este cea imbucatatita din cutit: cu putina grija si daca vreau cu tot dinadinsul este si ea tartinabila, dar, are avantajul ca o pot folosi ca o mancarica atunci cand sunt in criza de timp. E o placere sa vezi bucatile din care, prea des, se face pasta. Va spun cantitatile pe care le folosesc eu, voi urmand sa ajustati dupa dorinta si gust. Fiindca eu nu pun ceapa multa, simtiti-va libere sa adaugati inca una, sau usturoi... etc. De exemplu, la un Kg de pastai fierte dupa toate regulile (ceapa si zarzavat) si bine scurse, pun 400 gr. ardei/gogosari/capia - copti, 400 gr. rosii decojite, si restul de 200 gr. care raman pt. a egala cantitatea de fasole - ceapa, usturoi, ulei (o ceapa, o capatana mica de usturoi, max 150 ml. ulei) Mai pun piper boabe, o singura frunzulita de dafin, o mana zdravana de patrunjel verde, un fir de cimbru, o lingurita de sare la fiecare kg (deci la aceasta cantitate zisa mai sus pun 2 lingurite de sare - dar si zeama lasata de ardeii copti, care este sarata la randul ei) Dupa ce calesc ceapa bine, pana la transparenta, o sting cu bunatatea de zeama ce-au lasat-o gogosarii (dupa copt si curatit) si-o mai inabus pret de vreo 10 min. sub capac pana leneveste pe lingura. Incing cuptorul. Incep a face straturi, straturi: peste ceapa calita pun un strat de fasole pastai, usturoi, ardei, patrunjel, rodele de rosii si asa mai departe. Sarati si picurati ulei intre straturi, presarati boabe de piper, ascundeti foaia de dafin si firul de cimbru. Dau la cuptor, cu capac, prima ora. Inca o jumatate de ora fara capac, moment in care scutur, clatin, legan cratita, pun 1 lingura de miere si-o mai cutremur un pic (n-am scris-o la ingrediente fiindca n-am auzit decat prin zona mea sa se foloseasca miere sau zahar - noi punem o lingurita de zahar si cand fierbem fasolea boabe uscata, scoate in evidenta aromele fara a indulci zama, chiar daca nu credeti :) ) Tot asa fac si zacusca cu ciumperci... In rest, procedam la pus in borcane fierbinti, sterilizate - totul - ca la orice fel de zacusca. Aveti incredere in zacusca asta - este tare buna pe post de aperitiv (rece) felul II (calda, cu o coronita de orez, mamaliga sau piure) si desert (in loc de gluma!)