Detalii Garam masala
Ingrediente:
Pentru a demara incursiunea in enigmele bucatariei indiene,
as sugera sa incepem cu prepararea garam masala,
un amestec de condimente si mirodenii indispensabil la prepararea deliciilor gastronomice din India,
Cantitatea sugerata va putea fi folosita multa vreme (4-6 luni),
depozitata fiind in borcanase mici,
inchise ermetic,
Ai nevoie de:2 fire de scortisoara,
4 foi de dafin,
40 g chimen,
25 g seminte de coriandru,
20 g cuisoare,
20 g boabe piper negru,
15 g nucsoara macinata,
15 g enibahar boabe,
15 g boabe mustar
Zdrobim batoanele de scortisoara, maruntim foile de dafin si, impreuna cu celelalte ingrediente (mai putin nucsoara macinata) le calim intr-o tigaie, la foc mic, aproximativ 2-3 minute, pana cand incep sa isi schimbe culoarea. Amestecam continuu, sa nu se arda! Lasam sa se raceasca, apoi le zdrobim intr-un mojar, adaugand in final nucsoara.
Sfat: acest amestec se foloseste cu zgarcenie, caci este foarte parfumat si poate sa amareasca mancarea. Se introduce in timpul fierberii, pentru a avea timpul necesar sa dea drumul aromelor si sa se intrepatrunda.
Sugestie: puteti sa faceti o cantitate dubla si, jumatate o macinati mai dur, in mojar, iar cealalta mai fin, in rasnita. Varianta mai fin macinata este ideala pentru pilafuri si patiserie, iar cea mai dura pentru tocanite (curry).
Recomandare: daca doriti sa obtineti o varianta mai iute, puteti sa adaugati si 1 ardei iute uscat, respectiv cateva boabe de piper rosu.