Calcanul (Scophthalmus), Cambula (Pleuronectes Flesus) si Limba de Mare (Solea Solea), sunt reprezentantii pestilor din familia Pleuronectidae, pesti care au corpul asimetric, comprimat foarte mult lateral si culcat pe o parte.

Calcanul (ca despre el e vorba in povestea asta) este un peste culcat pe latura dreapta si de accea ochiul drept se afla pe partea stanga a capului, alaturi de ochiul stang.

Cand il privim de sus, ceea ce vedem este latura stanga a calcanului si nu spatele cum ar crede multi dintre noi.

Asimetrice sunt si aripioarele pectorale si gura. Gura este terminala, iar aripioarele pectorale se gasesc una dedesupt si una deasupra, in partea pe care sta culcat calcanul.

In mod obisnuit, calcanul ajunge la o lungime de 60-80 de cm si cantareste 3-4 kg.

Pe corpul pestilor adulti se observa tuberculi (butoni) ososi. Fiecare tubercul are o prelungire sub forma unor tepe subtiri. Acesti tuberculi sunt numerosi pe partea superioara (zenitala) a corpului, dar ii gasim si pe partea de jos (nadirala), adica cea spre nisip.

Calcanul traieste in Marea Neagra dar si in Marea Azov.

Practic, acest peste a ajuns din statutul de pestele saracului in perioada anilor 60-70, la statului unui peste de tip delikatese in anii nostri.

Este foarte mult braconat nu numai de pescarii romani, dar mai ales de cei turci si bulgari!Carnea lui alba, duce si aromata, fara oase este din ce in ce mai cautata! Iar braconierii sunt in alerta! Of Doamne!Pentru sos:Radem intrun bol coaja de pe o lamaie, radem cateii de usturoi si dupa ce prajim lamaia in uleiul de masline, stoarcem acea lamaie peste continutul bolului si adaugam mustarul. Adaugam sare de mare aromata, piper mix (negru, verde, rosu, alb) dupa gust si dupa o aroma care o vrem!Amestecam totul bine pana se omogenizeaza. Adaugam ulei de masline si dinnou omogenizam sosul.

Adaugam si iaurtul si omogenizam din nou.

Gustam. Daca consideram ca mai e nevoie de un ingredient, acum e tocmai bine sa-l adaugam pentru a corecta aromele pe care le dorim sa le obtinem.

E sosul care va acompania carnea de calcan si ar trebui sa fie foarte aromat!Il putem pune intrun bol si il ornam cu frunze de busuioc sau menta!Pentru cartofi:Cartofii, in prima etapa, se fierb in apa cu sare circa 10 minute.

Apoi ii scoatem din cratita, ii scurgem de apa, ii taiem in jumatati, ii ungem cu unt, presaram sare si piper si boabele (semintele) de coriandru si ii introducem in cuptor circa 15 minute la o temperatura de 180-200 C.

Pentru peste:Bucatile de calcan, le spalam bine si le uscam cu prosoapele de hartie. Pregatim o tigaie cu ulei de masline, bine incinsa, trecem bucatile de calcan prin faina si le prajim bine in ulei.

Pana se prajesc bucatile de calcan, pregatim o salata verde cu cateva rosii cherry stropite cu ulei de masline si condimentate cu sare si piper dupa gust.