Am luat cele 300 gr de orez brun si am asezat intr-o tigaie infierbantata. Focul l-am lasat la mediu si am amestecat cu o lingura de lemn, in permanenta. Nu am vrut sa prajesc boabele de orez, am vrut doar sa scot umezeala din ele. Dupa ce le-am prajit pret de 5 minute, amestecand intruna, am stins ochiul aragazului, lasand boabele la racit. Dupa racire, le-am pus in food processor si le-am dat doar un puls, apoi le-am trecut la masina de rasnit cafea. Am macinat in etape, tot cate 3-4 linguri odata ca sa nu fortez prea tare masina. Praful rezultat l-am pus intr-o farfurie. Apoi am cernut produsul macinat printr-o sita foarte fina. Faina care nu a trecut prin sita, am pus-o in alt vas. In final am avut doua vase cu faina, un vas cu faina fina si unul cu faina mai grunjoasa. Am luat vasul cu faina mai grunjoasa si am mai macinat inca odata, repetand procesul de cernere. Dupa a doua cernere, a rezultat din nou faina fina si faina grunjoasa, dar de data asta faina grunjoasa a fost doar o cantitate mica (poate 2 linguri in total). Am amestecat fainile fine intre ele si a rezultat o faina fina de tot, de culoare crem. Avantajul fainilor pregatite in casa este ca se poate face doar cantitatea dorita si in felul asta faina nu isi pierde proprietatile. Se poate pastra aproximativ 2 saptamani in borcane inchise ermetic. Se foloseste pentru ingrosarea sosurilor, pentru budinci, pentru prepararea unor paini fara gluten, desigur in combinatie cu alte faini, este buna la pregatirea unor biscuiti necesari in unele diete alimentare, etc, etc.

Am luat cele 300 gr de orez brun si am asezat intr-o tigaie infierbantata. Focul l-am lasat la mediu si am amestecat cu o lingura de lemn, in permanenta. Nu am vrut sa prajesc boabele de orez, am vrut doar sa scot umezeala din ele. Dupa ce le-am prajit pret de 5 minute, amestecand intruna, am stins ochiul aragazului, lasand boabele la racit. Dupa racire, le-am pus in food processor si le-am dat doar un puls, apoi le-am trecut la masina de rasnit cafea. Am macinat in etape, tot cate 3-4 linguri odata ca sa nu fortez prea tare masina. Praful rezultat l-am pus intr-o farfurie. Apoi am cernut produsul macinat printr-o sita foarte fina. Faina care nu a trecut prin sita, am pus-o in alt vas. In final am avut doua vase cu faina, un vas cu faina fina si unul cu faina mai grunjoasa. Am luat vasul cu faina mai grunjoasa si am mai macinat inca odata, repetand procesul de cernere. Dupa a doua cernere, a rezultat din nou faina fina si faina grunjoasa, dar de data asta faina grunjoasa a fost doar o cantitate mica (poate 2 linguri in total). Am amestecat fainile fine intre ele si a rezultat o faina fina de tot, de culoare crem. Avantajul fainilor pregatite in casa este ca se poate face doar cantitatea dorita si in felul asta faina nu isi pierde proprietatile. Se poate pastra aproximativ 2 saptamani in borcane inchise ermetic. Se foloseste pentru ingrosarea sosurilor, pentru budinci, pentru prepararea unor paini fara gluten, desigur in combinatie cu alte faini, este buna la pregatirea unor biscuiti necesari in unele diete alimentare, etc, etc.