Se fierbe laptele cu vanilia, zaharul si grisul, se amesteca pana ce obtinem crema de gris. Lasam la racit (grisul trebuie sa fie ceva mai moale ptr ca se intareste mult la racire). Fructele sa taie in jumatate dar taietura nu se face de tot (trebuie avut grija sa ramana unite cele 2 jumatati rezultate) Cu ajutorul unui pos cu doi se umple fructele taiate, se aseaza frumos pe un platou. Daca ne mai ramane crema de gris se poate amesteca cu seminte de pin, migdale marunt tocate si arahide. Se va folosi ca baza ptr fructe. Eu, pentru ca stiu cam cat imi intra la umplut am facut mult mai putin gris fiert si nu a mai ramas ... oricum e optional ... daca se foloseste crema de gris ca baza nu se mai trece la faza urmatoare. Eu prefer faza care urmeaza in locul patului de gris. Martzipanul se framanta putin in palmi ca sa il inmuiem putin si sa il putem modela mai usor. Se ia o jumatate de nuca se pune martipan pe ea se ia a doua jumatate si se lipeste peste prima. Eventual pe margini se mai apasa cate putin martipan, in asa fel incat sa avem o nuca intreaga dupa ce terminam modelarea. Se aranjeaza si nucile pe platou. Separat intr-o craticioara se puna zaharul cu apa si sa da la foc pentru caramelizat ... avem grija sa obtinem un zahar de culoare maroniu deschis, altfel fructele vor avea un gust mai amarui si nu vrem asta. Cand zaharul s-a caramelizat suficient se ia de pe foc, si repede se cufunda fructele una dupa alta in zahar, se scot pe un platou uns in prealabil cu ulei (se foloseste o penseta de bucatarie sau un cleste). Se lasa acolo la racit si zvantat, apoi se aseaza pa un platou, se decoreaza dupa dorintaSe fierbe laptele cu vanilia, zaharul si grisul, se amesteca pana ce obtinem crema de gris. Lasam la racit (grisul trebuie sa fie ceva mai moale ptr ca se intareste mult la racire). Fructele sa taie in jumatate dar taietura nu se face de tot (trebuie avut grija sa ramana unite cele 2 jumatati rezultate) Cu ajutorul unui pos cu doi se umple fructele taiate, se aseaza frumos pe un platou. Daca ne mai ramane crema de gris se poate amesteca cu seminte de pin, migdale marunt tocate si arahide. Se va folosi ca baza ptr fructe. Eu, pentru ca stiu cam cat imi intra la umplut am facut mult mai putin gris fiert si nu a mai ramas ... oricum e optional ... daca se foloseste crema de gris ca baza nu se mai trece la faza urmatoare. Eu prefer faza care urmeaza in locul patului de gris. Martzipanul se framanta putin in palmi ca sa il inmuiem putin si sa il putem modela mai usor. Se ia o jumatate de nuca se pune martipan pe ea se ia a doua jumatate si se lipeste peste prima. Eventual pe margini se mai apasa cate putin martipan, in asa fel incat sa avem o nuca intreaga dupa ce terminam modelarea. Se aranjeaza si nucile pe platou. Separat intr-o craticioara se puna zaharul cu apa si sa da la foc pentru caramelizat ... avem grija sa obtinem un zahar de culoare maroniu deschis, altfel fructele vor avea un gust mai amarui si nu vrem asta. Cand zaharul s-a caramelizat suficient se ia de pe foc, si repede se cufunda fructele una dupa alta in zahar, se scot pe un platou uns in prealabil cu ulei (se foloseste o penseta de bucatarie sau un cleste). Se lasa acolo la racit si zvantat, apoi se aseaza pa un platou, se decoreaza dupa dorinta