Se taie carnea in bucati mai marisoare, se pune la rumenit, la foc mare, in uleiul incins si untul topit (se pune si unt pentru a scoate mai bine in evidenta toate gusturile ingredientelor). Intre timp curatam legumele de coji, cotoare si seminte.

Tocam ceapa si patrunjelul marunt, pisam usturoiul cu un pic de sare mare, taiem ardeiul in fisii si rosiile in feliute. Cind carnea incepe sa se rumeneasca, lasam focul potrivit, adaugam peste, ceapa tocata, usturoiul pisat, ardeii taiati, 2 bucati de coaja de lamiie tocate marunt, un praf de sare, amestecam bine si lasam sa se caleasca pentru circa 5 minute, dupa care stingem cu cele 2 pahare de vin. Lasam sa fiarba circa 15 minute si adaugam rosiile feliate si maslinele cu foile de dafin, punem peste 1/2 litri de apa fierbinte sau supa de legume (fara legume), acoperim cu un capac si lasam focul mai mic si lasam sa fiarba circa 45 de minute sau cit este nevoie sa fiarba carnea. Cind carnea este fiarta, adaugam patrunjelul tocat marunt, potrivim de sare si piper, amestecam bine si mai lasam sa dea un clocot, dupa care mincarea este gata. Tot acest timp amestecam din cind in cind, pentru a nu se prinde de fundul cratitei si daca este nevoie mai adaugam apa fierbinte sau supa. In timp ce fierbe tocanita, punem orezul la fiert in multa apa cu sare sau o lingurita de Vegeta si il lasam sa fiarba la foc potrivit circa 8-10 minute, sa ramina al dente, adica putin tare. Dupa care il golim intr-o strecuratoare si il trecem pe sub un jet de apa rece, pentru a indeparta amidonul si a nu fi lipicios. Cind servim mincarea, facem un pat de orez fiert pe farfurie si punem peste bucatile de carne si sosul de la tocanita. Se serveste cu un bun pahar de vin rosu sec sau demisec. Pofta buna!