Crema de portocale: zaharul + galbenusurile + untul + coaja de portocala se freaca spuma, se adauga faina, apoi sucul de portocale si laptele ... se amesteca cu telul para si se aseaza cratita pe foc, la flacara mica. Se amesteca destul de des ca sa nu se lipeasca si cind incepe sa bolboroseasca precum vulcanii noroiosi si arata ca o ciulama e gata ... Se lasa deoparte si se prepara aluatul. Aluatul: * se freaca faina amestecata cu praful de copt+aromele, zaharul si untul pina devine totul ca un nisip * se adauga ouale si se continua sa se amestece fara sa incercati sa faci un aluat compact, numai cu degetele farimitzind si frecind o mina de cealalata. Daca aveti miinile calde va spalati pe miini cu apa rece si va stergeti inainte de a incepe aceasta operatiune (care este mai greu de explicat decit de executat) * 2/3 din aluat asa farimitat se rastoarna in tava pe hirtia de copt * deasupra se toarna cu lingura crema si eu am pus din loc in loc nutella. * se rastoarna peste crema restul de aluat si se da la cuptor la 180 C pt 30 minute circaCrema de portocale: zaharul + galbenusurile + untul + coaja de portocala se freaca spuma, se adauga faina, apoi sucul de portocale si laptele ... se amesteca cu telul para si se aseaza cratita pe foc, la flacara mica. Se amesteca destul de des ca sa nu se lipeasca si cind incepe sa bolboroseasca precum vulcanii noroiosi si arata ca o ciulama e gata ... Se lasa deoparte si se prepara aluatul. Aluatul: * se freaca faina amestecata cu praful de copt+aromele, zaharul si untul pina devine totul ca un nisip * se adauga ouale si se continua sa se amestece fara sa incercati sa faci un aluat compact, numai cu degetele farimitzind si frecind o mina de cealalata. Daca aveti miinile calde va spalati pe miini cu apa rece si va stergeti inainte de a incepe aceasta operatiune (care este mai greu de explicat decit de executat) * 2/3 din aluat asa farimitat se rastoarna in tava pe hirtia de copt * deasupra se toarna cu lingura crema si eu am pus din loc in loc nutella. * se rastoarna peste crema restul de aluat si se da la cuptor la 180 C pt 30 minute circaUmplutura sa ii zicem tipica / originala ar fii din urda (ricotta), insa exista si alte variatiuni pe: cu crema, cu mere, cu .... ricotta si crema, cu ricotta si mere (asta mie imi place cel mai mult) ... merele sunt rase sau taiate marunt si calite putin ca pt placinta clasica ... si dc puneti mai multe feluri de umpluturi le asezati in straturi. In loc de portocale se pot folosi lamii si iese crema de lamiie: