Alegem piersicile care sunt coapte, dar mai tari la atingere, deoarece daca sunt moi nu sunt prea bune.

Pot sa nu fie nici foarte coapte ca sunt bune la compot.

Spalam bine de tot piersicile.

Spalam borcanele cu apa fierbinte si le punem la scurs cu gura in jos.

Asezam in borcane (eu am pus in cele de 800 dr gr) cate doua piersici si jumatate, dar de la jumatati aruncam samburii. (asa mi-au incaput mie). Daca piersicile sunt mai mari probabil merg doar doua.

Cantarim cantitatea de apa necesara pentru compoturile noastre, masuram cu un borcan care are piersicile in el si cate borcane cu piersici avem, atatea punem si cu apa.

Punem apa intr-o oala si adaugam 2 linguri de zahar pentru fiecare compot.

Asezam oala pe foc si amestecam continuu in ea pana ce zaharul se topeste.

Repartizam sirop in toate borcanele si le infiletam bine.

Le infasuram in hartie si le asezam intr-o oala.

Punem apa in oala cat sa acoperim borcanele pe 3 sferturi, iar deasupra punem un prosop de bucatarie.

Asezam oala pe foc si le lasam la sterilizat cam 40 de minute.

Cand sunt gata le scoate, le acoperim cu o patura groasa si le lasam asa pana a 2-a zi cand le dam la loc racoros.