Se spala usor afinele cu apa rece. Se pun intr-o cratita impreuna cu 800 g zahar si sucul de la jumatate de lamaie.

Se aduce in punctul de fierbere, se toarna intr-un vas ceramic, se acopera si se lasa sa se raceasca.

Se spala usor zmeuricile cu apa rece. Se pun intr-o cratita impreuna cu 800 g zahar si sucul de la cealalta jumatate de lamaie. Se aduce in punctul de fierbere, se toarna intr-un vas ceramic, se acopera si se lasa sa se raceasca.

Si gata cu treaba in prima zi. Dupa ce s-au racit, se baga in frigider peste noapte minim.

A doua zi continuam:Intr-o cratita se pun afinele la fiert, amestecand in cand in cand usor pentru a nu zdrobi fructele. Cand au inceput sa fiarba, se lasa 10 minute la foc mare amestecand si luand spuma daca este necesar.

Se ia de pe foc si se toarna in borcanele pregatite umplandu-le doar pe jumatate. Se lasa sa se gelifieze.

Cu zmeura procedam la fel, numai ca timpul de fierbere este de doar 5 minute. Se ia de pe foc si se adauga limoncello. Dupa ce s-a incorporat, se toarna usor in borcane peste afine.

Se mai toarna cateva picaturi de lichior si se pun capacele borcanelor.

Cum am pregatit borcanele: le-am spalat foarte bine pe toate partile plus capacele. Apoi am bagat borcanele pe gratarul cuptorului cu gura in jos la 220 grade pentru 5 minute, pana cand a disparut orice picatura de apa. Capacele le-am sters cu un prosop curat.

Din cantitatea de fruct din reteta mi-au iesit 8 borcane de 300 ml.