Crema 1: 100 ml smantana dulce pentru frisca 250 gr mascarpone 1/2 plic intaritor de frisca 1 lingura zahar vanilat 1/2 din caise tocate marunt si 4 linguri piure de caiseSmantana rece se bate cateva minute pana incepe sa capete consistenta apoi se adauga zaharul si intaritorul de frisca. Mixam mascarpone separat si incorporam frisca batuta. Adaugam caisele si piureul.

Crema 2: 600 gr fructe de padure 250 gr mascarpone 2 plicuri zahar vanilat ruf 300 ml frisca lichida esenta de vanilie 10 linguri de zahar 2 linguri zahar pudra vanilat 1/2 plic intaritor de frisca 1 lingurita de coniac Fructele se scot de la congelator cu vreo 5-6 ore inainte, se pun intr-o strecuratoare si se stropesc cu doua linguri de coniac. Bolul pentru frisca trebuie sa fie rece, smantana o batem cateva minute apoi adaugam intaritorul si zaharul treptat mixand pana se intareste. Mascarpone se freaca cu zaharul vanilat, 2 lingurite esenta vanilie si 1 lingurita coniac. Fructele bine decongelate se baga la blender sau se zdrobesc cu furculita, eu am ales a doua varianta ca sa nu iasa o pasta insa au ramas si cojite. Adaugam fructele la mascarpone impreuna cu 4-5 linguri de frisca rece si incorporam usor. In siropul scurs de la fructe punem cele doua linguri de zahar pudra, putin suc de la compot si coniac, cu el insiropam blatul. Am oprit cateva linguri pt tortGanache de ciocolata: 150 ml frisca 150 gr ciocolata din care 100 gr neagra si 50 cu lapte 1/2 legatura de menta proaspata 1 praf de cardamon 1 lingurita coniac Menta spalata se blenduieste cu putina apa si doua cuburi de gheata. Punem smantana impreuna cu ciocolata rupta bucatele intr-un ibric la foc mic. Amestecam incontinuu pana se topeste ciocolata. La sfarsit adaugam coniacul si cand se raceste punem menta tocata si scursa foarte bine.

O dam la rece si peste cateva ore o mixam pana devine spumoasa.

Blatul: 6 oua 12 linguri zahar, 150 gr 24 linguri de faina nu prea pline sau luate cu varf si scuturate, 290 gr 8 linguri de apa rece 2 linguri coniac 1 praf de copt 2 plicuri zahar vanilat esenta de vanilie 1 lingurita coaja portocale Galbenusurile se freaca cu zahar pana se albesc, se adauga apa treptat, lingura cu lingura amestecand dupa fiecare. Faina se amesteca cu praful de copt si se adauga treptat la galbenusuri chiar daca vi se pare un aluat mai greu de lucrat iar albusurile la temperatura camerei se bat spuma si se incorporeaza la sfarsit Se coace 40 de minute intr-o tava de 26. Se taie apoi in 3. Mai avem nevoie de 300 fructe pentru ornat, un borcan gem de capsuni, un compot mare de piersici. 1/2 din caise le-am tocat marunt si restul blenduite. Montare tort:Siropul: susul de la fructele de padure, 2 linguri zahar pudra vanilat si sucul de la compot. Pentru ca blaturile sa fie la fel de insiropate mai intai se imparte siropul in trei parti egale in boluri separate. Blat insiropat/ungem cu un strat de gem capsuni/un rand crema 2/ blat insiropat/ gem/ crema 2, am oprit cateva linguri pentru a imbraca tortul/. Am imbracat tortul cu partea din crema oprita dupa care a urmat ganachul de ciocolata si apoi crema 1 cu caise. Un tort foarte acrisor si potrivit pentru zile toride de vara. Cine doreste poate indulci mai mult tortul, sucul pentru insiropat, cremele si poate folosi doar ciocolata cu lapte in loc de neagra.