Mamaliga de cartofi instrumente necesare pt mamaliga: - oala de tuci - lingura de lemn cu coada lunga sau facaletul de mamaliga, cel micutz si dragutz care mie imi lipseste (trebuie sa il pun pe lista cu ce imi doresc din Romania :lol: ) - se scoate din dulap sau debara un tuci sau o oala in care faceti mamaliga (eu am folosit tuciul cel mare nu cred ca mi-ar fi incaput aceasta cantitate in tuciul normal de mamaliga. - se pune in tuci apa, aici cum ziceam e o adevarata nebunie caci nimeni nu cintareste apa, deci va spun ce am facut eu: am pus apa necesara cantitatii de malai pe care aveam de gand sa o folosesc, deci am pus 3 cani cu apa (cana de ceai) - in apa am pus 2 cartofi mari (curatati de coaja si taiati cubulete sa fiarba mai repede.. Cartofii mei curatati de coaja cintareau cca 400 gr (impreuna) - se adauga si sarea - eu am pus groasa, cam 1/2 lingurita - se da tuciul de pe foc si se strivesc cartofii cu pisalogul de cartofi - cel pe care il folositi la piure, pt cine nu are exista mai multe variante: ori se introduce mixerul vertical in apa si se alearga cartofii cu el pina devin crema; ori se scot cartofii cu lingura de spuma -aia cu gaurele- si se strivesc cu ce gasiti prin casa - eventual o furculita intr-un castron, apoi ii rasturnati in apa; ori se rastoarna cartofii si putina apa in blender sau robot si le faceti de petrecanie acolo dupa care ii rasturnati in tuci inapoi cu restul de apa - se adauga in apa cu crema de cartofi 1 cana cu malai (aceeasi cana folosita pt apa). - se amesteca ca pentru orice mamaliga, asa cam la 5 minute o data. Se coace la foc mic ca sa nu se arda, timp total cca 40 min (cum ziceam ca orice mamaliga care se respecta). - dupa cele 40 min se pune la prajit in unt (eu) sau in ulei (cine vrea) putina ceapa sau praz ... eu am pus vreo 2 cm de praz; se inabuse bine la foc mic de tot sa se inmoaie. Se scoate ceapa sau prazul si se arunca si numai untul/ uleiul aromatizat se adauga in mamaliga. - se mai amesteca bine sa se incorporeze si mai lasati citeva minute pe foc ... - se adauga brinza (gen cascaval - adica tb sa fie una care sa se topeasca in mamaliga) si aici dati friu imaginatiei. Eu am pus resturile din frigider, dupa gust. - se amesteca bine si se rastoarna mamaliga. Ragu cu mazare si speck - morcov+ telina+ceapa se toaca marunt de tot (cubulete) si se pun cu putina sare la inabusit in tigaia cu ulei si capacul pus. - cind s-au inmuiat se adauga ardeiul gras taiat bucati mai mari si mazarea daca e proaspata/congelata. Tot acum se pune si vinul daca sunteti hotariti sa il adaugati - se adauga sosul de rosii sau rosiile. Cum ziceam dupa ce vrea fiecare sa foloseasca si se lasa sa scada sosul la foc ff mic si cu capacul pus. - daca nu aveti multe rosii sau nu sunt asa zemoase mai adaugati niste supa sau apa. - daca mazarea e din conserva se scurge si se spala si se adauga cind sosul de rosii si celellalte ingrediente sunt gata. Se mai da un clocot si se adauga si speck-ul, se stinge flacara.

Mamaliga de cartofi instrumente necesare pt mamaliga: - oala de tuci - lingura de lemn cu coada lunga sau facaletul de mamaliga, cel micutz si dragutz care mie imi lipseste (trebuie sa il pun pe lista cu ce imi doresc din Romania :lol: ) - se scoate din dulap sau debara un tuci sau o oala in care faceti mamaliga (eu am folosit tuciul cel mare nu cred ca mi-ar fi incaput aceasta cantitate in tuciul normal de mamaliga. - se pune in tuci apa, aici cum ziceam e o adevarata nebunie caci nimeni nu cintareste apa, deci va spun ce am facut eu: am pus apa necesara cantitatii de malai pe care aveam de gand sa o folosesc, deci am pus 3 cani cu apa (cana de ceai) - in apa am pus 2 cartofi mari (curatati de coaja si taiati cubulete sa fiarba mai repede.. Cartofii mei curatati de coaja cintareau cca 400 gr (impreuna) - se adauga si sarea - eu am pus groasa, cam 1/2 lingurita - se da tuciul de pe foc si se strivesc cartofii cu pisalogul de cartofi - cel pe care il folositi la piure, pt cine nu are exista mai multe variante: ori se introduce mixerul vertical in apa si se alearga cartofii cu el pina devin crema; ori se scot cartofii cu lingura de spuma -aia cu gaurele- si se strivesc cu ce gasiti prin casa - eventual o furculita intr-un castron, apoi ii rasturnati in apa; ori se rastoarna cartofii si putina apa in blender sau robot si le faceti de petrecanie acolo dupa care ii rasturnati in tuci inapoi cu restul de apa - se adauga in apa cu crema de cartofi 1 cana cu malai (aceeasi cana folosita pt apa). - se amesteca ca pentru orice mamaliga, asa cam la 5 minute o data. Se coace la foc mic ca sa nu se arda, timp total cca 40 min (cum ziceam ca orice mamaliga care se respecta). - dupa cele 40 min se pune la prajit in unt (eu) sau in ulei (cine vrea) putina ceapa sau praz ... eu am pus vreo 2 cm de praz; se inabuse bine la foc mic de tot sa se inmoaie. Se scoate ceapa sau prazul si se arunca si numai untul/ uleiul aromatizat se adauga in mamaliga. - se mai amesteca bine sa se incorporeze si mai lasati citeva minute pe foc ... - se adauga brinza (gen cascaval - adica tb sa fie una care sa se topeasca in mamaliga) si aici dati friu imaginatiei. Eu am pus resturile din frigider, dupa gust. - se amesteca bine si se rastoarna mamaliga. Ragu cu mazare si speck - morcov+ telina+ceapa se toaca marunt de tot (cubulete) si se pun cu putina sare la inabusit in tigaia cu ulei si capacul pus. - cind s-au inmuiat se adauga ardeiul gras taiat bucati mai mari si mazarea daca e proaspata/congelata. Tot acum se pune si vinul daca sunteti hotariti sa il adaugati - se adauga sosul de rosii sau rosiile. Cum ziceam dupa ce vrea fiecare sa foloseasca si se lasa sa scada sosul la foc ff mic si cu capacul pus. - daca nu aveti multe rosii sau nu sunt asa zemoase mai adaugati niste supa sau apa. - daca mazarea e din conserva se scurge si se spala si se adauga cind sosul de rosii si celellalte ingrediente sunt gata. Se mai da un clocot si se adauga si speck-ul, se stinge flacara. Este reteta de mamaliga de cartofi, una dintre zecile de variante ale retetei italiene Mamaliga de cartofi este traducerea de la Polenta di patate retete sunt sute. Cine a inventat mamaliga nu stiu dar tare destept a fost. In nordul Italiei cate bordeie atatea retete de mamaliga de cartofi, fiecare schimba cantitatile dupa cum ii place, cu malai alb sau galben, adauga un fel sau altul de brinza. Unii pun si ulei, altii pun unt, deci va rog daca va place reteta sa da-ti friu liber imaginatiei caci nu o sa vina nimeni cu facaletul sa va alerge ca i-ati furat reteta. Ce am cam retinut eu din majoritatea retetelor este ca se pun cam 100 gr malai la 1 kg de cartofi, mie nu stiu daca mi-ar fii placut asa stil piure si deci am pus cantitatile dupa gustul meu de mamaligareasa. Data viitoare insa voi pune mai multi cartofi ca se se simta si mai bine, deci daca vreti puteti pune mai multi cartofi. note ... * inafara de apa se mai poate pune supa sau lapte sau lapte + apa * nu stiu daca in Romania e vreo lege mamaligareasca care spune ca apa se pune numai la inceput sau nu ... aici am citit eu si retete in care spunea clar, daca rezulta prea groasa se poate adauga lapte / supa / smintina - se refera la laptele asta gras dulce (panna) nu smintina acra ca la noi si deci astea se adauga la mijlocul coacerii, sau mai pe la sfirsit.. cind e nevoie important e sa nu puneti lichidul rece peste mamaliga fierbinte ... sa fie asa la temperatura camerei macar.