Detalii Crumble Sarat cu Dovlecei, Vinete si Ton
Se taie vanata felii circa 1-1, 5 cm si se coace pe gratar, se condimenteaza cu sare si putin ulei. Se taie dovlecelul rondele si se caleste in 2 linguri ulei, cu ceapa sau usturoiul, se pune sare si oregano. Se face aluatul. Se amesteca faina, pesmetul, parmezanul si la sfarsit se amesteca cu untul putin moale, nu tare din frigider. Se pun feliile de vanata pe fundul tavii (a mea avea 24 cm. diametru), deasupra dovleceii caliti, apoi tonul scurs de ulei sau sucul propriu si maruntit. Deasupra se acopera totul bine cu aluatul faramicios. Se pune in cuptorul incalzit la o temperatura medie de circa 180 , circa 20-25 minute, pana se rumeneste. Se serveste caldut sau rece.
Se taie vanata felii circa 1-1, 5 cm si se coace pe gratar, se condimenteaza cu sare si putin ulei. Se taie dovlecelul rondele si se caleste in 2 linguri ulei, cu ceapa sau usturoiul, se pune sare si oregano. Se face aluatul. Se amesteca faina, pesmetul, parmezanul si la sfarsit se amesteca cu untul putin moale, nu tare din frigider. Se pun feliile de vanata pe fundul tavii (a mea avea 24 cm. diametru), deasupra dovleceii caliti, apoi tonul scurs de ulei sau sucul propriu si maruntit. Deasupra se acopera totul bine cu aluatul faramicios. Se pune in cuptorul incalzit la o temperatura medie de circa 180 , circa 20-25 minute, pana se rumeneste. Se serveste caldut sau rece. Regula la prepararea unui crumble sarat sau dulce: legumele/fructele ar trebui sa fie 3/4 si aluatul deasupra un sfert. Dedesubt am pus cateva idei de combinatii cu legume, luate din retetele gasite pe net. In loc de aluatul cu unt, faina, parmezan, pesmet care este cel mai folosit la crumble sarat, se poate face o compozitie si fara grasime (unt -branza) mixand la blender paine feliata cu patrunjel si busuioc sau alte ierburi aromatice. Eventual puneti si putin ulei. Bineinteles, se poate pune orice leguma care preferati in combinatie si cu alte ingrediente: branza, carne, mezeluri, peste. ................................................... Variante pentru umplutura crumble sarat: * dovlecei caliti in ulei cu usturoi sau ceapa si mozzarella felii * verze de Bruxelles fierte (nu prea mult) impreuna cu branza/cascaval (cine poate folosi taleggio-branza italiana, asa este in reteta originala) care va place si cubulete de costita rumenite inainte cu putina ceapa intr-o tigaie de teflon * dovleac cu ceapa calit in tigaie, se baga la blender, se face un piure care se amesteca cu sunca, si branza gruviera/gruy re, smantana (sau iaurt) *piure de cartofi in care se pune lapte, cascaval afumat, ierburi aromatice *sparanghel fiert taiat bucati amestecat cu branza cremoasa de care va place la care se adauga costita afumata cubulete *somon din conserva cu dovlecei caliti cu putin ulei si usturoi si lista poate continua cu tot felul combinatii de legume si nu numai Varianta compozitia de pus deasupra pentru crumble sarat: * se mixeaza in blender paine feliata cu patrunjel si busuioc (sau alte ierburi aromatice). Dupa mine ar merge si putin ulei.
Etichete:
ceapa,
verdeata,
usturoi,
unt,
faina,
ulei,
dovlecei,
branza,
masline,
vinete,
margarina