Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare, se curata si se strivesc cu aparatul ca sa devina un piure. Lasati sa se raceasca. Se fierbe mazarea (sau puneti deja cea din conserva) si morcovul, pe care il taiati marunt cubulete. Puneti intr-un castron toate legumele si tonul, puneti maioneza si amestecati bine. Maioneza sa nu fie prea multa, este necesara cat sa lege legumele. Sarati daca este nevoie si piperati. Puneti compozitia pe un platou, dati forma dorita si acoperiti cu un strat de maioneza. Decorati cu oua fierte, masline si salata verde sau cu ce va place. Lasati in frigider, minim 2-3 ore inainte sa serviti.

Se fierb cartofii in coaja in apa cu sare, se curata si se strivesc cu aparatul ca sa devina un piure. Lasati sa se raceasca. Se fierbe mazarea (sau puneti deja cea din conserva) si morcovul, pe care il taiati marunt cubulete. Puneti intr-un castron toate legumele si tonul, puneti maioneza si amestecati bine. Maioneza sa nu fie prea multa, este necesara cat sa lege legumele. Sarati daca este nevoie si piperati. Puneti compozitia pe un platou, dati forma dorita si acoperiti cu un strat de maioneza. Decorati cu oua fierte, masline si salata verde sau cu ce va place. Lasati in frigider, minim 2-3 ore inainte sa serviti. Causa este o mancare peruana, o specie de budinca rece pe baza de cartofi fierti si diverse legume, cu sau fara peste, la care se adauga maioneza. Causa cu ton se numeste Causa de Atun, cea cu raci Causa de Camarones. In loc de ton se poate face cu caracatita sau carne de pui. Se poate prezenta pe platou amestecand toate ingredientele intre ele gen salata boeuf sau sub forma de straturi, alternand ingredientele intre ele. Eu am facut varianta cu ton, reteta luata dintr-o revista. Se mananca rece.. ideala pentru vara. Se poate servi ca aperitiv dar si ca fel unic. Dupa mine dupa o zi tinuta in frigider parca este si mai gustoasa.