Se opareste malaiul cu laptele fiert in clocot si se amesteca pana ce malaiul absoarbe tot laptele si apoi se lasa la racit. Se desface drojdia in putina apa calda cu o lingura de zahar si se toarna penste compozitia din malai.

Se adauga ouale, untul, uleiul, faina si sarea. Se amesteca bine pana se incorporeaza toate ingredientele.

Se taie dovleacul cubulete, se amesteca cu zaharul si se lasa cateva minute pana ce zaharul este absorbit; apoi se pune intr-o cratita cu putin ulei si se caleste pana se inmoaie putin, fara sa se zdrobeasca.

Se tapeteaza o tava, se toarna compozitia de malai si se pun deasupra cubuletele de dovleac.

Se introduce tava in cuptorul incins si se coace la foc potrivit, timp de 30 de minute.

Mod de servireSe serveste fierbinte, in farfurii adanci, cu smantana deasupra.

Secretul bucataruluiCompozitia care se pune in tava trebuie sa aiba consistenta unei smantani.

Reteta face parte din a doua editie a programului de educatie culinara Descopera traditiile culinare romanesti! derulat de agentia de relatii publice, Russenart Communications in parteneriat cu brandul Gold Maya si Heinner. Reteta veche Malai cu dovleac la cuptor, ca in Moldova era folosita in satele din Moldova la finalul secolului 19. Reteta a fost preparata de Gelu-Marian Jilavu, Food Manager in cadrul Campaniei Descopera traditiile culinare romanesti! .