Detalii Lasagna dupa Ureche (Tort Lasagna)
Se fierb pastele de lasagna in apa cu sare si cu ulei, pentru 5 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Se scot din apa fierbinte se pun in strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece dupa care se aseaza pe farfurii, una langa alta, fara sa se suprapuna pentru a preveni lipirea lor, se acopera cu folie alimentara si se lasa asa. Se trece la pasul urmator, sosul marinara. Rosile se curata de pielita si seminte se zdrobesc bine de tot si se pun la foc. Cand incep sa fiarba se adauga sare, piper frunza de dafin, pe care o vom scoate la urma, si lasam la fiert. Cand s-a ingrosat sosul, punem 4-5 catei de usturoi, mai fierbem un minut, luam de pe foc si adaugam frunzele de busuioc proaspete si tocate. Acoperim si punem deoparte. Trecem la sosul de branza cu pesto. Jumatate din laptele de frisca se pune la foc, se incalzeste bine, se condimenteza cu sare si piper, se lasa la fiert. Se adauga putin sos pesto, aproximativ 2 linguri cu varf sau 3, dupa dorinta, se amesteca pentru omogenizare, se adauga apoi mozzarella tot cate 2 linguri odata si amestecand mereu, pana ajunge sosul la consistenta mai groasa apoi de pune usturoi tocat, 3 bucati si se ia jos de pe foc. Se acopera si se lasa. Se trece la sosul de branza. Se pune restul de lapte de frisca la fiert, se condimenteaza cu sare si piper si cand incepe sa fiarba se pune mozzarella, la fel ca si la sosul cu pesto, nu se adauga mult, dar destul ca sa devina destul de gros. Se acopera si se lasa deoparte. Carnea de porc macinata se condimenteaza cu sare, piper, boia, usturoi si se pune la foc. Se prajeste in putin ulei pana isi schimba culoarea dupa care se adauga putin sos marinara, se mai fierbe putin si se opreste aragazul., se pune deoparte. Acuma se trece la asamblarea asa zisului tort. Se ia un vas si pe marginea lui se incepe captusirea cu aluatul de lasagna. Feliile se suprapun destul de mult pentru ca trebuie sa aibe o putere mare ca sa tina compozitia la sfarsit. Se captuseste si fundul vasului, dar avem grija ca tot a doua si a treia foaie sa o taiem ca sa nu avem fundul vasului acoperit cu un strat foarte gros de paste, pentru ca nu mai avem loc de restul compozitiei. Tinem cont ca marginile foilor de lasagna sa le lasam pe dinafara, sa atarne, ca vom avea nevoie de ele la sfarsit. Taieturile nu le aruncam, le punem separat inr-un vas pentru ca ne vom folosi de ele. Se pastreaza chiar si resturile, marginile cazute in timpul fiertului pastelor. Dupa ce am captusit vasul bine de tot incepem sa alcatuim straturile, dupa dorinta, in cazul meu au fost ele scrise in reteta. Prima data am pus mozzarella rasa, asta pentru ca in urma topirii la caldura cuptorului, sa fiu sigura ca voi avea rezistenta la aluat, apoi am pus baconul taiat bucatele micute si prajit, dar scurs de untura lasata. Peste, am aranjat branza telemea si un strat de sos de branza cu pesto. Se acopera cu resturi de paste din taieturi si se formeaza din nou alte randuri. Se aseaza branza ricote, telemea, carnea cu sos marinarra, mozzarella rasa, sos marinara si iar foi de lasagna, apoi iar branza telemea, ricota, sos de branza si iar foi lasagna, tot asa construim straturi unul dupa altul, pana ajungem sus, la marginea vasului. La construirea straturilor trebuie sa tinem cont sa intercalam bine de tot mozzarella si sosurile de branza precum si straturile de paste, pentru ca ele dau rezistenta. Cu marginile pastelor acoperin lasagna si din nou, avem grija ca sa mai taiem din unele din ele ca sa nu avem prea mult aluat. Se da la cuptor pana se incalzeste bine de tot in interior si mozzarella se topeste. Si intra prin locurile ramase libere si le incheaga. o sa mai ne ramana resturi de foi si din alte ingrediente, nu le aruncam ... formam o lasanga normala, intr-un vas mai mic si care merge la cuptor .... lasagna asta mai mica, din resturi, o acoperim si o dam la congelator ... o pastram acolo pentru caz de forta majora - nu avem chef de gatit, nu avem timp, vine cineva pe nepusa masa la noi ... doar o scoatem de la congelator si asa congelata cum este punem in cuptor, incalzim pana se dezgheata dupa care servim. Se lasa apoi in vas pana a doua zi, cand cu mare grija se introduce un cutit cu lama lunga intre paste si peretele vasului, apoi cu atentie dse desprinde pasteel de-a roata vasului. Se pune o farfurie lata pestelasagna si se intoarce vasul cu fundul in sus, in asa fel incat partea de deasupra lasagnei sa fie acuma fundul ei si partea care a fost la inceput fundul lasagnei, acuma va si partea de sus. Se feliaza dupa nr de persoane pe care le avem la masa, se incalvezte individual, se aseaza in farfurii late si incalzite, se orneaza cu patrunjel sau busuioc proaspat, se pune sus de branza sau marinara deasupra si se serveste, acompaniat de paine prajita su un pahar cu vin.
Se fierb pastele de lasagna in apa cu sare si cu ulei, pentru 5 minute din momentul in care incepe apa sa fiarba. Se scot din apa fierbinte se pun in strecuratoare, se trec sub jetul de apa rece dupa care se aseaza pe farfurii, una langa alta, fara sa se suprapuna pentru a preveni lipirea lor, se acopera cu folie alimentara si se lasa asa. Se trece la pasul urmator, sosul marinara. Rosile se curata de pielita si seminte se zdrobesc bine de tot si se pun la foc. Cand incep sa fiarba se adauga sare, piper frunza de dafin, pe care o vom scoate la urma, si lasam la fiert. Cand s-a ingrosat sosul, punem 4-5 catei de usturoi, mai fierbem un minut, luam de pe foc si adaugam frunzele de busuioc proaspete si tocate. Acoperim si punem deoparte. Trecem la sosul de branza cu pesto. Jumatate din laptele de frisca se pune la foc, se incalzeste bine, se condimenteza cu sare si piper, se lasa la fiert. Se adauga putin sos pesto, aproximativ 2 linguri cu varf sau 3, dupa dorinta, se amesteca pentru omogenizare, se adauga apoi mozzarella tot cate 2 linguri odata si amestecand mereu, pana ajunge sosul la consistenta mai groasa apoi de pune usturoi tocat, 3 bucati si se ia jos de pe foc. Se acopera si se lasa. Se trece la sosul de branza. Se pune restul de lapte de frisca la fiert, se condimenteaza cu sare si piper si cand incepe sa fiarba se pune mozzarella, la fel ca si la sosul cu pesto, nu se adauga mult, dar destul ca sa devina destul de gros. Se acopera si se lasa deoparte. Carnea de porc macinata se condimenteaza cu sare, piper, boia, usturoi si se pune la foc. Se prajeste in putin ulei pana isi schimba culoarea dupa care se adauga putin sos marinara, se mai fierbe putin si se opreste aragazul., se pune deoparte. Acuma se trece la asamblarea asa zisului tort. Se ia un vas si pe marginea lui se incepe captusirea cu aluatul de lasagna. Feliile se suprapun destul de mult pentru ca trebuie sa aibe o putere mare ca sa tina compozitia la sfarsit. Se captuseste si fundul vasului, dar avem grija ca tot a doua si a treia foaie sa o taiem ca sa nu avem fundul vasului acoperit cu un strat foarte gros de paste, pentru ca nu mai avem loc de restul compozitiei. Tinem cont ca marginile foilor de lasagna sa le lasam pe dinafara, sa atarne, ca vom avea nevoie de ele la sfarsit. Taieturile nu le aruncam, le punem separat inr-un vas pentru ca ne vom folosi de ele. Se pastreaza chiar si resturile, marginile cazute in timpul fiertului pastelor. Dupa ce am captusit vasul bine de tot incepem sa alcatuim straturile, dupa dorinta, in cazul meu au fost ele scrise in reteta. Prima data am pus mozzarella rasa, asta pentru ca in urma topirii la caldura cuptorului, sa fiu sigura ca voi avea rezistenta la aluat, apoi am pus baconul taiat bucatele micute si prajit, dar scurs de untura lasata. Peste, am aranjat branza telemea si un strat de sos de branza cu pesto. Se acopera cu resturi de paste din taieturi si se formeaza din nou alte randuri. Se aseaza branza ricote, telemea, carnea cu sos marinarra, mozzarella rasa, sos marinara si iar foi de lasagna, apoi iar branza telemea, ricota, sos de branza si iar foi lasagna, tot asa construim straturi unul dupa altul, pana ajungem sus, la marginea vasului. La construirea straturilor trebuie sa tinem cont sa intercalam bine de tot mozzarella si sosurile de branza precum si straturile de paste, pentru ca ele dau rezistenta. Cu marginile pastelor acoperin lasagna si din nou, avem grija ca sa mai taiem din unele din ele ca sa nu avem prea mult aluat. Se da la cuptor pana se incalzeste bine de tot in interior si mozzarella se topeste. Si intra prin locurile ramase libere si le incheaga. o sa mai ne ramana resturi de foi si din alte ingrediente, nu le aruncam ... formam o lasanga normala, intr-un vas mai mic si care merge la cuptor .... lasagna asta mai mica, din resturi, o acoperim si o dam la congelator ... o pastram acolo pentru caz de forta majora - nu avem chef de gatit, nu avem timp, vine cineva pe nepusa masa la noi ... doar o scoatem de la congelator si asa congelata cum este punem in cuptor, incalzim pana se dezgheata dupa care servim. Se lasa apoi in vas pana a doua zi, cand cu mare grija se introduce un cutit cu lama lunga intre paste si peretele vasului, apoi cu atentie dse desprinde pasteel de-a roata vasului. Se pune o farfurie lata pestelasagna si se intoarce vasul cu fundul in sus, in asa fel incat partea de deasupra lasagnei sa fie acuma fundul ei si partea care a fost la inceput fundul lasagnei, acuma va si partea de sus. Se feliaza dupa nr de persoane pe care le avem la masa, se incalvezte individual, se aseaza in farfurii late si incalzite, se orneaza cu patrunjel sau busuioc proaspat, se pune sus de branza sau marinara deasupra si se serveste, acompaniat de paine prajita su un pahar cu vin.