Detalii Bulz Ciobanesc cu Varza Calita
O facut-am si-o facui si pasta: bulz ciobanesc in bucataria de la bloc: shock: Atata ma duce pe mine mintea cand ma trazneste pohta ... adica deloc. Las instinctul si animalul din mine sa-si faca de cap! Asa s-au aliniat astrele: varza acra la ultima pritoceala, carnatii afumati la destinatia lor finala si branza de burbuf la apogeul miroaznei sale: wink: - ce putea iesi de-aici: idea: - astrele sunt vinovate - bulz ciobanesc de mamaliga! Asadar, iaca varza (desarata peste noapte in apa rece) si ceapa rosie, taiate fideluta fina; carnatii crestati frumusel. Punem wokul sau tuciul, tigaia cu fund gros sau orice alt vas incapator si cu pereti inalti, infierbantam bine si azvarlim repede carnatii inlauntru. Perpelim bine pe toate partile pana iese untura din ei, dupa care-i scoatem si-i pastram aproape. In untura ramasa tragem repede de tot ceapa, adaugam varza si calim bine de tot, amestecand aproape incontinuu: varza acra calita trebuie sa prinda un miros de \prajeala\, adica apa din ea trebuie sa fie de tot evaporata si sa ramana doar untura carnatilor in care varza sa prinda culoare, sa se perpeleasca bine peste tot; intr-o propozitie, nu vrem varza inabusita, fiarta (ca la sarmale), ci varza calita! Dupa ce am obtinut mult muncita varza calita, o trecem intr-un vas termorezistent unde o piperam din greu si-i dam boia dulce, cimbru si ce mai vreti voi (ungurii pun si chimen, pun si eu cateodata, mai ales cand manac varza calita cu taitei de casa) Ideea este ca niciodata nu se pune boia atunci cand avem preparatul pe flacara - boiaua se face mai amara ca viata daca se arde! Turnam peste ea supa de legume sau apa, ingropam carnatii, acoperim si-o dam la cuptor vreun ceas jumate, pana cand e varza gata (transparenta dar al dente) In acest timp facem bulzul: fierbem o mamaliguta pripita in apa cu unt (daca aveti jintita - zer de la branza facuta in casa ar trebui s-o folositi pe dansa, deh, la stana asa se face, eu asa fac fiindca am in congelator mereu jintita) Cam 15 minute sunt suficiente pentru o mamaliguta pripita; lasati-o sa se raceasca putin si modelati bulzul, fie in maini, fie in cani cum le vedeti in poze. o lingura de mamaliga pe fundul canii, o bucata de branza si alta lingura de mamaliga deasupra. Mamaliguta fiind grascioara, nu se va lipi de fundul canii, asa ca-i puteti da un ghiont sa sara de pe spate pe burta, obtinand astfel un guguloi perfect. Le puneti pe gratarul incins si le plimbati de colo-colo sa prinda crusta si dungi. Dar si aici, ca si carnea pusa pe gratar, primele minute nu miscam in front nimic: unde am pus gogoloiul acolo il lasam pana incepe a mirosi a gratarit, abia dupa asta incepem a rostogoli (altfel crusta aceea risca sa ramana pe gratar). Deci oricat de nerabdatoare ati fi, stati pe loc repaus si nu grabiti lucrurile - de ars peste masura nu aveti cum, fiindca incepe a fumega pana va vin vecinii la usa, haha ... deci lasati crusta se se faca si abia apoi intoarceti obrazul celalalt! Scoateti vasul din cuptor, descoperiti, faceti cuiburi cu dosul unei linguri si potriviti la caldurica bulzurile. Mai dati la cuptor doar daca simtiti nevoia ca bulzul sa fie mai crocant, mai cu coaja. Altfel, puteti purcede a pune in farfuriile bine garnisite cu smantana. Fi-v-ar branza moalen mijloc, mamaliga cea pufoasa cu coaja frumoasa sa fie, varza nici prea acra nici prea fada.
O facut-am si-o facui si pasta: bulz ciobanesc in bucataria de la bloc: shock: Atata ma duce pe mine mintea cand ma trazneste pohta ... adica deloc. Las instinctul si animalul din mine sa-si faca de cap! Asa s-au aliniat astrele: varza acra la ultima pritoceala, carnatii afumati la destinatia lor finala si branza de burbuf la apogeul miroaznei sale: wink: - ce putea iesi de-aici: idea: - astrele sunt vinovate - bulz ciobanesc de mamaliga! Asadar, iaca varza (desarata peste noapte in apa rece) si ceapa rosie, taiate fideluta fina; carnatii crestati frumusel. Punem wokul sau tuciul, tigaia cu fund gros sau orice alt vas incapator si cu pereti inalti, infierbantam bine si azvarlim repede carnatii inlauntru. Perpelim bine pe toate partile pana iese untura din ei, dupa care-i scoatem si-i pastram aproape. In untura ramasa tragem repede de tot ceapa, adaugam varza si calim bine de tot, amestecand aproape incontinuu: varza acra calita trebuie sa prinda un miros de \prajeala\, adica apa din ea trebuie sa fie de tot evaporata si sa ramana doar untura carnatilor in care varza sa prinda culoare, sa se perpeleasca bine peste tot; intr-o propozitie, nu vrem varza inabusita, fiarta (ca la sarmale), ci varza calita! Dupa ce am obtinut mult muncita varza calita, o trecem intr-un vas termorezistent unde o piperam din greu si-i dam boia dulce, cimbru si ce mai vreti voi (ungurii pun si chimen, pun si eu cateodata, mai ales cand manac varza calita cu taitei de casa) Ideea este ca niciodata nu se pune boia atunci cand avem preparatul pe flacara - boiaua se face mai amara ca viata daca se arde! Turnam peste ea supa de legume sau apa, ingropam carnatii, acoperim si-o dam la cuptor vreun ceas jumate, pana cand e varza gata (transparenta dar al dente) In acest timp facem bulzul: fierbem o mamaliguta pripita in apa cu unt (daca aveti jintita - zer de la branza facuta in casa ar trebui s-o folositi pe dansa, deh, la stana asa se face, eu asa fac fiindca am in congelator mereu jintita) Cam 15 minute sunt suficiente pentru o mamaliguta pripita; lasati-o sa se raceasca putin si modelati bulzul, fie in maini, fie in cani cum le vedeti in poze. o lingura de mamaliga pe fundul canii, o bucata de branza si alta lingura de mamaliga deasupra. Mamaliguta fiind grascioara, nu se va lipi de fundul canii, asa ca-i puteti da un ghiont sa sara de pe spate pe burta, obtinand astfel un guguloi perfect. Le puneti pe gratarul incins si le plimbati de colo-colo sa prinda crusta si dungi. Dar si aici, ca si carnea pusa pe gratar, primele minute nu miscam in front nimic: unde am pus gogoloiul acolo il lasam pana incepe a mirosi a gratarit, abia dupa asta incepem a rostogoli (altfel crusta aceea risca sa ramana pe gratar). Deci oricat de nerabdatoare ati fi, stati pe loc repaus si nu grabiti lucrurile - de ars peste masura nu aveti cum, fiindca incepe a fumega pana va vin vecinii la usa, haha ... deci lasati crusta se se faca si abia apoi intoarceti obrazul celalalt! Scoateti vasul din cuptor, descoperiti, faceti cuiburi cu dosul unei linguri si potriviti la caldurica bulzurile. Mai dati la cuptor doar daca simtiti nevoia ca bulzul sa fie mai crocant, mai cu coaja. Altfel, puteti purcede a pune in farfuriile bine garnisite cu smantana. Fi-v-ar branza moalen mijloc, mamaliga cea pufoasa cu coaja frumoasa sa fie, varza nici prea acra nici prea fada.