Se ia 1 kg de carne tocata ( 500 gr carne macra tocata de vita si 500 gr carne de porc), peste aceasta se adauga 200 gr de orez.

Luam 2 morcovi se dau pe razatoare sau se toaca in cubulete marunt, dupa care se pun la calit in tigaia incinsa si unsa cu 2-3 linguri de ulei; peste morcov adaugam cele 5 cepe de marime medie tocate in cubulete de talie mica, respectiv ardeiul tocat. Cu mare grija, doar le calim, cat sa scada in volum, nu le ardem sau le prajim. La final se adauga totul peste orez, respectiv carnea tocata, se amesteca bine, se adauga si restul ingredientelor: pasta de tomate, patrunjelul verde, o rosie tocata, condimente dupa gustul fiecaruia si 1-2 linguri faina de porumb pentru a lega bine compozitia.

Compozitia rezultata se pune la frigider pentru 1-2 ore sau chiar peste noapte, dupa care se scoate si se modeleaza cat mai aspectuos sarmalutele in diverse frunze: de varza murata sau proaspata ( oparita), frunze de hrean, de vita de vie, de podbal, de tei, de fasole sau...facem ardei gras umplut, dovlecel, rosii sau ceapa umpluta.

Fierberea:Dupa formarea sarmalelor, se ia un ceaun la fundul caruia se pun capetele, respectiv cotorii frunzelor de varza, hrean, iar peste acestea se aseaza ordonat sarmalutele. Printre sarmalute se adauga razlet bucati de carnat si/ sau felii de costita afumata pentru gust. Dupa ce am aranjat sarmalutele in ceaun, se acopera totul cu frunze ( varza sau de care folosim), se adauga usor 200 gr bors acru facut in casa ( bors acru de putina voi posta curand reteta), iar restul se completeaza cu apa rece sau calda, cat sa acoperim sarmalele de vreo 2 degete in sus. Se adauga un capac peste ceaun si se pun la foc mediu pana incep sa fiarba, iar din momentul fierberii se da focul la mic si se lasa sa fiarba in clocote mici.

La servire: le putem servi cu ardei iute, cu smantana sau cu pasta de usturoi si bineinteles cu mamaliga calda.

Pofta buna!