Chiftelute: Puneti la rumenit in ulei incins, rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, impreuna cu ceapa tocata grosier, pana cand aceasta devine moale. Lasati la racit. Separat, intr-un bol, amestecati carnea tocata cu fulgii de ovaz si din compozitia cu ceapa racorita. Inglobati apoi laptele, sosul Worcestershire, otetul, condimentati cu sare, piper, usturoi, patrunjel si omogenizati. Framantati bine si dati la rece pentru cel putin 60 min pentru a putea modela mai usor compozitia si chiftelele sa fie mai pufoase. Framantati putin. Incingeti cuptorul. Formati chiftele de marime mijlocie si asezati-le intr-un vas termorezistent nu prea inalt. Stropiti cu ulei. Diluati pasta de tomate cu apa, condimentati, dupa gust si dizolvati in ea, zaharul. Turnati peste chiftele. Dati la cuptorul incins, pentru aproximativ 1 ora, la foc potrivit sau pana ce chiftelele sunt facute, frumos rumenite si sosul putin scazut. Pastrati la cald. Perisoare din cartofi: Intre timp, fierbeti cartofii in coaja, curatati-i si zdrobiti-i cu o furculita sau treceti-i prin masina de tocat carne. Amestecati cu ouale, cascavalul ras, verdeata si 2 linguri ulei. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Formati perisoare cu mainile umezite si asezati-le unele langa altele intr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pana sunt usor rumenite. Separat, caliti putin faina intr-o lingura de ulei incins, stingeti cu bulionul diluat cu 1 cana apa. Adaugati zaharul si lasati sa fiarba, la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin. Turnati fierbinte peste perisoarele de cartofi din tava, presarati uniform cascavalul ras si lasati in continuare la cuptor inca 5- 10 min, sa se gratineze. Mujdei: Frecati usturoiul cu sare pana devine o pasta cremoasa. Adaugati treptat si cate putin ulei, continuand sa frecati energic amestecul, de fiecare data, pana ce uleiul este incorporat. Puneti zeama de lamaie, optional. Inglobati smantana sau iaurtul, rosia, verdeata si omogenizati bine. Serviti cat sunt calde, portionand in farfurie chiftelute, cate 1 lingura din compozitia ramasa de ceapa cu rosii, turnand deasupra putin sos, alaturi de perisoarele de cartofi si mujdei si presarat deasupra cu patrunjel verde, tocat marunt.

Chiftelute: Puneti la rumenit in ulei incins, rosiile curatate de coaja si taiate cubulete, impreuna cu ceapa tocata grosier, pana cand aceasta devine moale. Lasati la racit. Separat, intr-un bol, amestecati carnea tocata cu fulgii de ovaz si din compozitia cu ceapa racorita. Inglobati apoi laptele, sosul Worcestershire, otetul, condimentati cu sare, piper, usturoi, patrunjel si omogenizati. Framantati bine si dati la rece pentru cel putin 60 min pentru a putea modela mai usor compozitia si chiftelele sa fie mai pufoase. Framantati putin. Incingeti cuptorul. Formati chiftele de marime mijlocie si asezati-le intr-un vas termorezistent nu prea inalt. Stropiti cu ulei. Diluati pasta de tomate cu apa, condimentati, dupa gust si dizolvati in ea, zaharul. Turnati peste chiftele. Dati la cuptorul incins, pentru aproximativ 1 ora, la foc potrivit sau pana ce chiftelele sunt facute, frumos rumenite si sosul putin scazut. Pastrati la cald. Perisoare din cartofi: Intre timp, fierbeti cartofii in coaja, curatati-i si zdrobiti-i cu o furculita sau treceti-i prin masina de tocat carne. Amestecati cu ouale, cascavalul ras, verdeata si 2 linguri ulei. Condimentati cu sare si piper, dupa gust. Formati perisoare cu mainile umezite si asezati-le unele langa altele intr-un vas termorezistent, uns cu ulei. Dati la cuptorul incins, la foc potrivit, pana sunt usor rumenite. Separat, caliti putin faina intr-o lingura de ulei incins, stingeti cu bulionul diluat cu 1 cana apa. Adaugati zaharul si lasati sa fiarba, la foc potrivit, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa putin. Turnati fierbinte peste perisoarele de cartofi din tava, presarati uniform cascavalul ras si lasati in continuare la cuptor inca 5- 10 min, sa se gratineze. Mujdei: Frecati usturoiul cu sare pana devine o pasta cremoasa. Adaugati treptat si cate putin ulei, continuand sa frecati energic amestecul, de fiecare data, pana ce uleiul este incorporat. Puneti zeama de lamaie, optional. Inglobati smantana sau iaurtul, rosia, verdeata si omogenizati bine. Serviti cat sunt calde, portionand in farfurie chiftelute, cate 1 lingura din compozitia ramasa de ceapa cu rosii, turnand deasupra putin sos, alaturi de perisoarele de cartofi si mujdei si presarat deasupra cu patrunjel verde, tocat marunt.