Mod de preparare: - Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei. - Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos. - Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec. - Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia. - Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom. - Se dizolva drojdia in lapte caldut. - Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia. - Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat in ploaie . - Se unge tava speciala pentru Gugelhupf cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi). - Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate). - Se incalzeste cuptorul la 170 grade c. - Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade c, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor. - Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra.

Mod de preparare: - Stafidele se pun intr-un vas impreuna cu romul. Se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa aproximativ 1 ora la temperatura camerei. - Se mixeaza untul si zaharul pana la obtinerea unui amestec cremos. - Se incorporeaza treptat ouale in amestec (unul cate unul), cu ajutorul telului. Nu se adauga urmatorul ou pana cand precedentul nu a fost complet incorporat in amestec. - Se spala lamaia si se rade marunt pe razatoare coaja acesteia. - Se storc stafidele inmuiate in prealabil in rom. - Se dizolva drojdia in lapte caldut. - Se adauga amestecului de unt, zahar si oua pregatit anterior, esenta de vanilie, coaja rasa a lamaii, stafidele, migdalele si un praf de sare, amestecand compozitia. - Se incorporeaza drojdia dizolvata in lapte, turnand putin cate putin in amestecul pregatit, alternativ cu faina, adaugata treptat in ploaie . - Se unge tava speciala pentru Gugelhupf cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia in tava. Aceste ingrediente sunt suficiente pentru pregatirea unui cozonac (foarte) mare sau a doi cozonaci medii (in functie de dimensiunea tavii pe care o folositi). - Se acopera tava / tavile cu un prosop pentru bucatarie si se aseaza intr-un loc cald. - Se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul (aproximativ 1 ora si jumatate). - Se incalzeste cuptorul la 170 grade c. - Cozonacul se coace pe nivelul intermediar al cuptorului, la 170 grade c, pana dobandeste o culoare frumoasa aurie (aprozimativ 40 de minute). In timpul pe care il petrece in cuptor cozonacul creste si din acest motiv este bine sa apreciati cu atentie dimensiunea tavii / dimensiunile tavilor. - Cozonacul copt se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca. Se rastoarna tava pe un platou si se pudreaza suprafata cozonacului cu zahar pudra. Reteta aceasta este o reteta traditionala germana si am gasit-o in volumul 20 al colectiei Delicii in bucatarie - Retete traditionale din bucatariile Europei . Timpul de pregatire mentionat cuprinde 25 de minute pentru preparare, aproximativ 90 de minute pentru dospire si 40 de minute pentru coacere.