Facem un aluat de clatite (va iesi putin mai gros), punem faina in castron impreuna cu un varf de sare, untul topit, laptele putin caldut si zaharul, amestecam bine cu telul iar apoi adaugam galbenusul de la ou. Batem albusul spuma si adaugam la aluat, amestecand incet. Daca dorim, adaugam si praf de scortisoara, in aluat sau in zahar, cand le pudram. Lasam aluatul deoparte si intre timp curatam merele de coaje si le scoatem cotorul, le taiem felii maxim 1 cm. Daca dorim le stropim nitel cu rom si presaram putin zahar. Punem in tigaie la incalzit uleiul, intre timp trecem feliile de mar prin aluat, apoi cand uleiul este bine incalzit le frigem pe ambele parti. Le punem pe hartie sa absoarba din ulei, presaram deasupra zahar pudra vanilat si le servim calde.

Facem un aluat de clatite (va iesi putin mai gros), punem faina in castron impreuna cu un varf de sare, untul topit, laptele putin caldut si zaharul, amestecam bine cu telul iar apoi adaugam galbenusul de la ou. Batem albusul spuma si adaugam la aluat, amestecand incet. Daca dorim, adaugam si praf de scortisoara, in aluat sau in zahar, cand le pudram. Lasam aluatul deoparte si intre timp curatam merele de coaje si le scoatem cotorul, le taiem felii maxim 1 cm. Daca dorim le stropim nitel cu rom si presaram putin zahar. Punem in tigaie la incalzit uleiul, intre timp trecem feliile de mar prin aluat, apoi cand uleiul este bine incalzit le frigem pe ambele parti. Le punem pe hartie sa absoarba din ulei, presaram deasupra zahar pudra vanilat si le servim calde. Mai exista si o alta varianta de mere in halat, cu foietaj. Curatam merele (sa fie mai micute) de coaje, le scoatem cotorul si punem in ele, asa intregi, putin unt si putina dulceata. Intindem foaia de foietaj (1/2 cm), taiem fasii de circa 3 cm. latime si lungi circa 20 cm. si cu aceasta infasuram marul de jur imprejur in spirala, incepand din partea de sus si petrecand putin marginile una peste alta. Se dau la cuptor la foc mediu, circa 30 minute, se servesc calde sau reci, pudrate.