Detalii Brustengo de Cartofi si Varza
- se pun la fiert cartofii cu coaja (spalati) - se taie marunt si se inabuse cu putina apa si sare varza, cind scade apa putem sa mai adaugam putina, mereu cu lingura ca sa nu fiarba ci sa se inabuse. Coacem cu capac la inceput si mai apoi fara dar avem grija sa amestecam mereu ca sa nu se arda. Varza trebuie sa fie moale /coapta / inabusita la final. Cine vrea poate sa fiarba la aburi varza. - se curatata de coaja cartofii si se strivesc cu aparatul pentru piure (pot fi chiar si dati prin razatoare) - se amesteca cartofii rasi cu varza, adugm sare si piper - incalzim tigaia cu putin ulei (1 lingura) si cu cei doi catei de ustiuroi intregi, cind usturoiul s-a colorat si a lasat aroma lui uleiului il scoatem si il aruncam - punem cu lingura compozitia de cartof si varza in tigaie si presam bine ca sa obtinem o clatita groasa (1-2 cm) si uniforma. - coacem la foc mediu miscind din cind in cind tigaia ca sa ne dam seama cind s-a rumenit brustengo pe o parte. Punem capacul pe tigaie si intoarcem brustengo ca pe o omleta (daca aveti ustensila speciala cea hibrid intre o farfurie de portelan si un cpac de tigaie cu care se poate intoarce omleta e foarte bina, daca nu aveti intoarceti cu capacul cum am facut si eu). - lasati inca citeva minute sa se rumeneasca si pe cealalta parte si apoi lasati brustengo sa alunege pe platou. Lasati sa se raceasca putin inainte de a servi- se pun la fiert cartofii cu coaja (spalati) - se taie marunt si se inabuse cu putina apa si sare varza, cind scade apa putem sa mai adaugam putina, mereu cu lingura ca sa nu fiarba ci sa se inabuse. Coacem cu capac la inceput si mai apoi fara dar avem grija sa amestecam mereu ca sa nu se arda. Varza trebuie sa fie moale /coapta / inabusita la final. Cine vrea poate sa fiarba la aburi varza. - se curatata de coaja cartofii si se strivesc cu aparatul pentru piure (pot fi chiar si dati prin razatoare) - se amesteca cartofii rasi cu varza, adugm sare si piper - incalzim tigaia cu putin ulei (1 lingura) si cu cei doi catei de ustiuroi intregi, cind usturoiul s-a colorat si a lasat aroma lui uleiului il scoatem si il aruncam - punem cu lingura compozitia de cartof si varza in tigaie si presam bine ca sa obtinem o clatita groasa (1-2 cm) si uniforma. - coacem la foc mediu miscind din cind in cind tigaia ca sa ne dam seama cind s-a rumenit brustengo pe o parte. Punem capacul pe tigaie si intoarcem brustengo ca pe o omleta (daca aveti ustensila speciala cea hibrid intre o farfurie de portelan si un cpac de tigaie cu care se poate intoarce omleta e foarte bina, daca nu aveti intoarceti cu capacul cum am facut si eu). - lasati inca citeva minute sa se rumeneasca si pe cealalta parte si apoi lasati brustengo sa alunege pe platou. Lasati sa se raceasca putin inainte de a serviFoarte bun numai cu salata verde dar si cu brinza sau cu cirnati, garnitura la carne.