Detalii Supe de Chimen cu `Zdrente`
Intr-o cratita de 3 l se pun semintele de chimen si se prajesc, avand grija sa invartim mereu sa nu le ardem. Cand s-au prajit, adaugam faina, mai invartim cateva secunde, luam de pe foc si adaugam apa calda, la inceput incet avand grija sa amestecam mereu sa nu se formeze cocoloase, apoi punem restul de apa (aproximativ 2, 5 l) si punem la foc. Spalam rosia si ardeiul, curatam de foile uscate ceapa si o spalam, dupa care crestam in 4 sau 6 fiecare zarzavat. Le adaugam in oala de supa, punem si uleiul tot acuma si lasam sa fiarba la foc molcom. La inceput supa noastra va avea un aspect cam neplacut, va fi cam fara culoare dar in timp ce fierbe chimenul isi va lasa aroma si culoarea, iar rosia si ardeiul pe ale lor. Dupa circa jumatate de ora sau 40 de minute, supa va avea un aspect placut, auriu spre maroniu, dregem de sare si inchidem ochiul. Lasam asa pret de vreo jumatate de ora apoi trecem prin strecuratoare ca sa scapam de semintele si zarzavaturile din ea. Cand va ramane in sita doar legumele, cu dosul unei linguri se va presa bine de tot sa scoatem tot excesul de lichid din ele precum si aroma de neconfundat a chimenului. Supa clara pe care o vom obtine o putem imparti in mai multe craticioare si dupa preferinta in una fierbem zdrente de ou, in alta fierbem ouale intregi si cu a treia parte o lasam asa cum este si cand servim, in farfurie adaugam crutoane cu gust de usturoi. . Pentru zdrente procedam in felul urmator. Spargem cateva oua (dupa dorinta si cantitate de supa) dupa care batem bine de tot, apoi adaugam un fir in supa care fierbe, avand grija ca sa invartim cu cealalta mana, cu o furculita, in supa. Lasam zdrentele sa fiarba 2 minute si stingem focul. Pentru ouale fierte intregi punem supa la fiert si cand clocoteste, adaugam, pe rand, tot cate un ou (atatea cate dorim sa avem - de regula se socotesc 2 oua de portie), lasam la fiert cateva minute si inchidem focul. o servim calduta daca are oua in ea si daca o servim cu crutoane este delicioasa chiar si rece. Pentru varianta de post se trece peste oua si se serveste doar cu crutoaneIntr-o cratita de 3 l se pun semintele de chimen si se prajesc, avand grija sa invartim mereu sa nu le ardem. Cand s-au prajit, adaugam faina, mai invartim cateva secunde, luam de pe foc si adaugam apa calda, la inceput incet avand grija sa amestecam mereu sa nu se formeze cocoloase, apoi punem restul de apa (aproximativ 2, 5 l) si punem la foc. Spalam rosia si ardeiul, curatam de foile uscate ceapa si o spalam, dupa care crestam in 4 sau 6 fiecare zarzavat. Le adaugam in oala de supa, punem si uleiul tot acuma si lasam sa fiarba la foc molcom. La inceput supa noastra va avea un aspect cam neplacut, va fi cam fara culoare dar in timp ce fierbe chimenul isi va lasa aroma si culoarea, iar rosia si ardeiul pe ale lor. Dupa circa jumatate de ora sau 40 de minute, supa va avea un aspect placut, auriu spre maroniu, dregem de sare si inchidem ochiul. Lasam asa pret de vreo jumatate de ora apoi trecem prin strecuratoare ca sa scapam de semintele si zarzavaturile din ea. Cand va ramane in sita doar legumele, cu dosul unei linguri se va presa bine de tot sa scoatem tot excesul de lichid din ele precum si aroma de neconfundat a chimenului. Supa clara pe care o vom obtine o putem imparti in mai multe craticioare si dupa preferinta in una fierbem zdrente de ou, in alta fierbem ouale intregi si cu a treia parte o lasam asa cum este si cand servim, in farfurie adaugam crutoane cu gust de usturoi. . Pentru zdrente procedam in felul urmator. Spargem cateva oua (dupa dorinta si cantitate de supa) dupa care batem bine de tot, apoi adaugam un fir in supa care fierbe, avand grija ca sa invartim cu cealalta mana, cu o furculita, in supa. Lasam zdrentele sa fiarba 2 minute si stingem focul. Pentru ouale fierte intregi punem supa la fiert si cand clocoteste, adaugam, pe rand, tot cate un ou (atatea cate dorim sa avem - de regula se socotesc 2 oua de portie), lasam la fiert cateva minute si inchidem focul. o servim calduta daca are oua in ea si daca o servim cu crutoane este delicioasa chiar si rece. Pentru varianta de post se trece peste oua si se serveste doar cu crutoane