Detalii Batoane cu Smochine ( Fig Bars - cu Varianta de Post)
Eu am folosit food procesorul (robot de bucatarie) dar se poate prepara si manual, iar pentru varianta de post, se va inlocui untul cu margarina. Prima data pregatim in fata noastra, gata cantarite, spalate si curatate, toate ingredientele. Se pune in robotul de bucatarie zaharul, faina, untul si esenta de vanilie si se pulseaza pana cand obtinem o bila de aluat (manual se amesteca untul cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa, dupa care adaugam faina si omogenizam) . Aluatul obtinut este moale, lipicios, un aluat care nu se poate intinde cu sucitorul. Se aseaza aluatul in tava (nu se unge si nu se faineaza tava) se acopera cu un film alimentar si prin apasare cu degetele, se intinde pe toata suprafata tavii. In cuptorul preincalzit la temperatura medie (350 f- 180 c) se introduce tava cu aluatul si se coace pana devine usor auriu (aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor). In timpul asta se pregateste umplutura. Eu am pus in robotul de bucatarie smochinele si pe aragaz un vas cu 200 ml apa si zaharul prevazut si am lasat la fiert. Am tocat smochinele in robot, dupa care am pus peste siropul de zahar care fierbea pe aragaz. Am adaugat coaja si sucul de la o lamaie si am invartit in gemul asta pana smochinele s-au zdrobit de tot si nu a mai ramas nici un pic de lichid (aproximativ 20 de minute ... in timpul asta trebuie amestecat permanent in gem pentru sa se prinde foarte usor pe fundul vasului si daca nu amestecam sar stropi peste tot). Manual, se toaca smochinele marunt, dupa care se aseaza in sirop si se procedeaza ca mai sus. Cand gemul obtinut e gata se toarna peste crusta gata coapta. Apoi trecem la prepararea toppingului. Tot in robot punem faina cu zaharul brun, pulsam de cateva ori, adaugam untul rece (bucatele), pulsam pana obtinem faramituri, adaugam ovazul si nucile si pulsam din nou. Vom obtine la final un amestec sfaramicios, nelegat. Pentru procedeul manual, se toaca nucile, se piseaza ovazul, faina se freaca intre palmi cu untul pana se formeaza faramituri dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune prin presarare peste gemul din tava, se da la cuptorul preincalzit la temperatura medie si se coace pana prinde o crusta aurie deasupra. Se serveste rece, taiat in feliute subtiri si pudrat cu zahar vanilat, sau taiate patrat cu o bulina de inghetata deasupra.
Eu am folosit food procesorul (robot de bucatarie) dar se poate prepara si manual, iar pentru varianta de post, se va inlocui untul cu margarina. Prima data pregatim in fata noastra, gata cantarite, spalate si curatate, toate ingredientele. Se pune in robotul de bucatarie zaharul, faina, untul si esenta de vanilie si se pulseaza pana cand obtinem o bila de aluat (manual se amesteca untul cu zaharul si esenta de vanilie pana obtinem o crema pufoasa, dupa care adaugam faina si omogenizam) . Aluatul obtinut este moale, lipicios, un aluat care nu se poate intinde cu sucitorul. Se aseaza aluatul in tava (nu se unge si nu se faineaza tava) se acopera cu un film alimentar si prin apasare cu degetele, se intinde pe toata suprafata tavii. In cuptorul preincalzit la temperatura medie (350 f- 180 c) se introduce tava cu aluatul si se coace pana devine usor auriu (aproximativ 15-20 minute, depinde de cuptor). In timpul asta se pregateste umplutura. Eu am pus in robotul de bucatarie smochinele si pe aragaz un vas cu 200 ml apa si zaharul prevazut si am lasat la fiert. Am tocat smochinele in robot, dupa care am pus peste siropul de zahar care fierbea pe aragaz. Am adaugat coaja si sucul de la o lamaie si am invartit in gemul asta pana smochinele s-au zdrobit de tot si nu a mai ramas nici un pic de lichid (aproximativ 20 de minute ... in timpul asta trebuie amestecat permanent in gem pentru sa se prinde foarte usor pe fundul vasului si daca nu amestecam sar stropi peste tot). Manual, se toaca smochinele marunt, dupa care se aseaza in sirop si se procedeaza ca mai sus. Cand gemul obtinut e gata se toarna peste crusta gata coapta. Apoi trecem la prepararea toppingului. Tot in robot punem faina cu zaharul brun, pulsam de cateva ori, adaugam untul rece (bucatele), pulsam pana obtinem faramituri, adaugam ovazul si nucile si pulsam din nou. Vom obtine la final un amestec sfaramicios, nelegat. Pentru procedeul manual, se toaca nucile, se piseaza ovazul, faina se freaca intre palmi cu untul pana se formeaza faramituri dupa care se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune prin presarare peste gemul din tava, se da la cuptorul preincalzit la temperatura medie si se coace pana prinde o crusta aurie deasupra. Se serveste rece, taiat in feliute subtiri si pudrat cu zahar vanilat, sau taiate patrat cu o bulina de inghetata deasupra.