- Faina, sarea, drojdia si untul eventual taiat bucatele (moale insa nu topit) se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). - Se amesteca cu mana toate aceste ingrediente. - Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile timp de 2 minute. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat si lipicios. - Se aseaza aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil. Se framanta aluatul timp de 5 minute. Daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut (eu ma feresc in general de infainarea suplimentara deoarece o cantitate de faina prea mare poate influenta in mod negativ cresterea painii). Evit de asemenea o framantare excesiva a aluatului deoarece ea poate avea aceleasi consecinte ... - Se modeleaza aluatul cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate. - Se acopera aluatul cu un prosop pentru bucatarie sau cu un bol cu diametru mare. - Se lasa aluatul sa creasca la loc caldut timp de 2 ore. In acest timp aluatul creste (am facut a treia fotografie dupa mai putin de o ora)... - Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt). - Se pune aluatul pe suprafata de lucru foarte usor infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate. - Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora. - Se incalzeste cuptorul la 220 grade c. - Se cresteaza suprafata aluatului (dupa preferinta) si se presara putina faina. - Painea se coace timp de aproximativ 30 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.- Faina, sarea, drojdia si untul eventual taiat bucatele (moale insa nu topit) se pun intr-un bol cu diametru mare astfel incat sarea sa fie asezata la distanta fata de drojdie (sarea inactiveaza drojdia). - Se amesteca cu mana toate aceste ingrediente. - Se adauga apa treptat si se amesteca toate ingredientele cu mainile timp de 2 minute. Se formeaza in scurt timp un aluat moale, usor de modelat si lipicios. - Se aseaza aluatul obtinut pe suprafata de lucru usor infainata in prealabil. Se framanta aluatul timp de 5 minute. Daca credeti ca este necesar puteti sa mai adaugati faina sau apa in plus, in functie de consistenta aluatului obtinut (eu ma feresc in general de infainarea suplimentara deoarece o cantitate de faina prea mare poate influenta in mod negativ cresterea painii). Evit de asemenea o framantare excesiva a aluatului deoarece ea poate avea aceleasi consecinte ... - Se modeleaza aluatul cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate. - Se acopera aluatul cu un prosop pentru bucatarie sau cu un bol cu diametru mare. - Se lasa aluatul sa creasca la loc caldut timp de 2 ore. In acest timp aluatul creste (am facut a treia fotografie dupa mai putin de o ora)... - Se unge cu ulei o tava mare (eu am preferat folosirea foliei antiaderente pentru copt). - Se pune aluatul pe suprafata de lucru foarte usor infainata in prealabil si se modeleaza cu palmele astfel incat sa dobandeasca forma unei sfere aplatizate. - Se pune aluatul in tava pregatita anterior, se acopera cu un prosop pentru bucatarie sau cu un vas si se lasa sa creasca in tava timp de 1 ora. - Se incalzeste cuptorul la 220 grade c. - Se cresteaza suprafata aluatului (dupa preferinta) si se presara putina faina. - Painea se coace timp de aproximativ 30 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Sursa reteta: 100 Great Breads - Paul Hollywood - ( Crusty Cob ). * (aveti nevoie in plus de putina faina necesara pentru infainarea suprafetei de lucru) . p. h. recomanda aproximativ 4 cani cu faina, nu foarte pline, conform masurilor din u. s. si suplimentar faina pentru infainare - eu am folosit in total 500 g faina pentru framantarea aluatului efectiv, la care s-a adaugat faina necesara infainarii suprafetei de lucru si cea adaugata la suprafata aluatului inainte de a fi pus in cuptor).