Cine vrea poate sa faca o prajeala din 50 gr de untura cruda batuta cu cutitul impreuna cu 1 catel de usturoi sau ulei in locul grasimii, se pune pe foc intr-o tigaie si se incalzeste, nu se prajeste efectiv, nu trebuie sa se arda usturoiul caci devine amar. Apoi se rastoarna totul in minestra fierbinte inainte de a fi servita in farfurie. Eu nu am pus prajeala. Am pus de aseara fasolea la inmuiat in multa apa rece. Dimineata am adunat toate boabele si cojile care pluteau la suprafata si le-am aruncat, am clatit fasolea cu apa rece si am pus-o la fiert in apa rece la foc mediu spre mic, am lasat sa fiarba cca30 minute - 1 ora. Am schimbat apa dupa ce mai intii am cules eventuale boabe sau coji care pluteau (clatit fasolea cu apa curata) si am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, aproape ce nu se vedea si cu o placa sub oala, in apa impreuna cu bucata de carne afumata. Am lasat sa dea in clocot si am schimbat din nou apa, ma interesa sa degresez putin si carnea care fiind pancetta (adica de pe burta porcului) era grasa. Am pus din nou la fiert in alta apa, am adaugat ulei, boabele de porumb, frunzele de dafin si cei doi cartofi curatati de coaja dar lasati intregi si am lasat sa fiarba pina cind fasolea era fiarta foarte bine si cartofii puteau fi striviti foarte usor. Am scos cartofii din oala si i-am strivit cu furculita apoi i-am aruncat din nou in zeama. In acest moment daca doriti puteti adauga prajeala cu usturoi eu nu am pus-o. Daca folositi porumb de lapte din cel bun de fiert vara atunci il puneti asa cum l-am pus eu cind afsolea era pe jumatate fiarta, in acelasi timc cu cartofii. Daca folositi porumb uscat atunci trebuie pus la umflat in apa rece impreuna cu fasolea de seara si fiert tot impreuna cu fasoela de la inceput. Daca folositi porumb din conserva il puneti mai spre sfirsit, cind toate ingredientele sunt deja fierte. Gustul bun (dupa parerea mea) al acestei minestre este dat tocmai de ingredientele putine dar de calitate. Exista si alte variante: * in prajeala se adauga telina tulpina, morcov si ceapa alaturi de untura si nelipsitul catel de usturoi, toate tocate foarte fin * in prajeala se pune 1 catel de usturoi si o mina de frunze de patrunjel *altii pun si o rosie * nu striviti cartoful ci il lasati bucati mari in loc de pancetta puteti folosi coaste afumate de porc sau carnat afumatCine vrea poate sa faca o prajeala din 50 gr de untura cruda batuta cu cutitul impreuna cu 1 catel de usturoi sau ulei in locul grasimii, se pune pe foc intr-o tigaie si se incalzeste, nu se prajeste efectiv, nu trebuie sa se arda usturoiul caci devine amar. Apoi se rastoarna totul in minestra fierbinte inainte de a fi servita in farfurie. Eu nu am pus prajeala. Am pus de aseara fasolea la inmuiat in multa apa rece. Dimineata am adunat toate boabele si cojile care pluteau la suprafata si le-am aruncat, am clatit fasolea cu apa rece si am pus-o la fiert in apa rece la foc mediu spre mic, am lasat sa fiarba cca30 minute - 1 ora. Am schimbat apa dupa ce mai intii am cules eventuale boabe sau coji care pluteau (clatit fasolea cu apa curata) si am pus din nou la fiert la foc cit mai mic posibil, aproape ce nu se vedea si cu o placa sub oala, in apa impreuna cu bucata de carne afumata. Am lasat sa dea in clocot si am schimbat din nou apa, ma interesa sa degresez putin si carnea care fiind pancetta (adica de pe burta porcului) era grasa. Am pus din nou la fiert in alta apa, am adaugat ulei, boabele de porumb, frunzele de dafin si cei doi cartofi curatati de coaja dar lasati intregi si am lasat sa fiarba pina cind fasolea era fiarta foarte bine si cartofii puteau fi striviti foarte usor. Am scos cartofii din oala si i-am strivit cu furculita apoi i-am aruncat din nou in zeama. In acest moment daca doriti puteti adauga prajeala cu usturoi eu nu am pus-o. Daca folositi porumb de lapte din cel bun de fiert vara atunci il puneti asa cum l-am pus eu cind afsolea era pe jumatate fiarta, in acelasi timc cu cartofii. Daca folositi porumb uscat atunci trebuie pus la umflat in apa rece impreuna cu fasolea de seara si fiert tot impreuna cu fasoela de la inceput. Daca folositi porumb din conserva il puneti mai spre sfirsit, cind toate ingredientele sunt deja fierte. Gustul bun (dupa parerea mea) al acestei minestre este dat tocmai de ingredientele putine dar de calitate. Exista si alte variante: * in prajeala se adauga telina tulpina, morcov si ceapa alaturi de untura si nelipsitul catel de usturoi, toate tocate foarte fin * in prajeala se pune 1 catel de usturoi si o mina de frunze de patrunjel *altii pun si o rosie * nu striviti cartoful ci il lasati bucati mari in loc de pancetta puteti folosi coaste afumate de porc sau carnat afumatNumele este in dialect si asa este cunoscuta in Italia si nu numai in regiunea unde este traditionala: Friuli Venezia Giulia. Originea ei este istriana azi Croatia. Bobici = boabe de porumb. minestra = o ciorba tipica italiana, neacrita