Detalii Tort `Violeta` (Cacao cu Crema de Nuci)
Din cantitatea prevazuta la blat iese doar unul singur. Daca se foloseste tava rotunda de 23 x4 (adancime) baltul va iesi destul de subtire si o sa aveti nevoie de 2 blaturi. Eu coc in tava rotunda mai mica decat marimea data si imi iese un blat cam de 3 degete de inalt, pe care il tai in 3 felii. Deci, pentru blat se procedeaza in felul urmator. Se separa albusele de galbenusuri. Albusele se bat spuma tare cu zaharul pus pe rand. In momentul in care incepem sa adaugam zaharul punem inainte romul prevazut pentru a usura procesul de topire a zaharului. Dupa ce am obtinut o spume foarte tare oprim mixerul si incepem sa adaugam, tot cate unul, galbenusurile Dupa fiecare, omogenizam bine. Cernem faina amestecata cu cacaoa si praful de sare si adaugam peste albusul amestecat cu galbenusurile. Omogenizam dupa care mutam compozitia in tava de copt pe care am uns-o si am fainat-o din timp. La omogenizare se are foarte mare atentie la modul de lucru, trebuie sa amestecam cu lingura de lemn, incet, de jos in sus si prin rasturnare. . Punem in cuptorul incins la temperatura medie (350 f sau 180 c) si coacem pana trece proba cu scobitoarea (introdusa in blat o scoatem afara curata). In timp ce se coace blatul se prepara crema. Untul se freaca spumos dupa care se pune deoparte. Ouale intregi se amesteca cu zaharul dupa care se pune pe baia de abur (se foloseste un vas mare pentru ca spuma va creste mult) si se va bate cu mixerul pana se va ingrosa compozitia (circa 10 minute de cand incepe apa sa fiarba) Dupa ce este destul de groasa (dar totusi curge lejer- cam ca si un gris mai subtire) se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand este rece se adauga untul batut spuma, se omogenizeaza dupa care se adauga nucile macinate si romul dupa gust si se omogenizeaza din nou. Se verifica blatul daca este copt. Se pune apa pentru sirop pe foc, se adauga zaharul. Cand este topit se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga romul dupa gust. Se scoate blatul din cuptor, se pune pe un gratar pentru a se raci. Dupa racire se feliaza in trei si se incepe montarea. Se puna prima foaie pe farfurie, se insiropeaza bine cu siropul. Se pune peste prima foaie un strat mai grosut de crema peste care se aseaza a doua foaie, se insiropeaza si ea dupa care se pune un alt strat de crema. In general groasiema blatului este aproximativ egala cu cea a cremei. Se acopera cu a treia foate care se insiropeaza si ea dar nu asa de mult ca si primele doua. Se imbraca tortul in crema si se pune la frigider pentru inchegare. Se scoate dupa cateva ore si cu degetul umezit se niveleaza prin apasare usoara, crema. Dupa ce am scos o suprafata neteda trecem la pregatirea glazurii. Se amesteca zaharul cu cacaoa cernuta pentru a nu avea cocoloase, apoi se adauga apa si se pune la fiert. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si sa adauga untul, se amesteca pana se topeste. Daca glazura nu este fara cocoloase atunci se ia o strecuratoare si prin ea se toarna peste tort. Pentru operatia asta, inainte de a face glazura, punem un gratar peste o tava si deasupra asezam tortul. In felul aceste in momentul in care turnam glazura, o putem colecta in tava fara sa facem murdarie in alt loc. Se decoreaza dupa placereDin cantitatea prevazuta la blat iese doar unul singur. Daca se foloseste tava rotunda de 23 x4 (adancime) baltul va iesi destul de subtire si o sa aveti nevoie de 2 blaturi. Eu coc in tava rotunda mai mica decat marimea data si imi iese un blat cam de 3 degete de inalt, pe care il tai in 3 felii. Deci, pentru blat se procedeaza in felul urmator. Se separa albusele de galbenusuri. Albusele se bat spuma tare cu zaharul pus pe rand. In momentul in care incepem sa adaugam zaharul punem inainte romul prevazut pentru a usura procesul de topire a zaharului. Dupa ce am obtinut o spume foarte tare oprim mixerul si incepem sa adaugam, tot cate unul, galbenusurile Dupa fiecare, omogenizam bine. Cernem faina amestecata cu cacaoa si praful de sare si adaugam peste albusul amestecat cu galbenusurile. Omogenizam dupa care mutam compozitia in tava de copt pe care am uns-o si am fainat-o din timp. La omogenizare se are foarte mare atentie la modul de lucru, trebuie sa amestecam cu lingura de lemn, incet, de jos in sus si prin rasturnare. . Punem in cuptorul incins la temperatura medie (350 f sau 180 c) si coacem pana trece proba cu scobitoarea (introdusa in blat o scoatem afara curata). In timp ce se coace blatul se prepara crema. Untul se freaca spumos dupa care se pune deoparte. Ouale intregi se amesteca cu zaharul dupa care se pune pe baia de abur (se foloseste un vas mare pentru ca spuma va creste mult) si se va bate cu mixerul pana se va ingrosa compozitia (circa 10 minute de cand incepe apa sa fiarba) Dupa ce este destul de groasa (dar totusi curge lejer- cam ca si un gris mai subtire) se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand este rece se adauga untul batut spuma, se omogenizeaza dupa care se adauga nucile macinate si romul dupa gust si se omogenizeaza din nou. Se verifica blatul daca este copt. Se pune apa pentru sirop pe foc, se adauga zaharul. Cand este topit se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga romul dupa gust. Se scoate blatul din cuptor, se pune pe un gratar pentru a se raci. Dupa racire se feliaza in trei si se incepe montarea. Se puna prima foaie pe farfurie, se insiropeaza bine cu siropul. Se pune peste prima foaie un strat mai grosut de crema peste care se aseaza a doua foaie, se insiropeaza si ea dupa care se pune un alt strat de crema. In general groasiema blatului este aproximativ egala cu cea a cremei. Se acopera cu a treia foate care se insiropeaza si ea dar nu asa de mult ca si primele doua. Se imbraca tortul in crema si se pune la frigider pentru inchegare. Se scoate dupa cateva ore si cu degetul umezit se niveleaza prin apasare usoara, crema. Dupa ce am scos o suprafata neteda trecem la pregatirea glazurii. Se amesteca zaharul cu cacaoa cernuta pentru a nu avea cocoloase, apoi se adauga apa si se pune la fiert. Cand s-a topit zaharul se ia de pe foc si sa adauga untul, se amesteca pana se topeste. Daca glazura nu este fara cocoloase atunci se ia o strecuratoare si prin ea se toarna peste tort. Pentru operatia asta, inainte de a face glazura, punem un gratar peste o tava si deasupra asezam tortul. In felul aceste in momentul in care turnam glazura, o putem colecta in tava fara sa facem murdarie in alt loc. Se decoreaza dupa placere