- Faina integrala de grau, faina alba, sarea, drojdia uscata, si untul se pun intr-un bol cu diametru mare (sarea se aseaza la distanta de drojdie). Se amesteca cu mainile aceste ingrediente. - Treptat se adauga apa si se framanta amestecul in continuare pana in momentul in care se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata. - Se aseaza aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5-7 minute (este posibil ca pe parcursul acestui timp de lucru sa aveti nevoie suplimentara de faina). - Se lasa aluatul la dospit timp de o ora, intr-o camera calduta, acoperit si ferit de curent de aer. - Se incalzeste cuptorul la 220 grade c. - Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt (eu am folosit folie antiaderenta pentru copt). - Se modeleaza aluatul usor si se aseaza intr-o tava mare (eu am folosit tava cuptorului). - Se cresteaza suprafata aluatului. Se adauga faina la suprafata aluatului. - Se coace aluatul timp de 30 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar.- Faina integrala de grau, faina alba, sarea, drojdia uscata, si untul se pun intr-un bol cu diametru mare (sarea se aseaza la distanta de drojdie). Se amesteca cu mainile aceste ingrediente. - Treptat se adauga apa si se framanta amestecul in continuare pana in momentul in care se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata. - Se aseaza aluatul pe o suprafata de lucru usor infainata si se framanta timp de 5-7 minute (este posibil ca pe parcursul acestui timp de lucru sa aveti nevoie suplimentara de faina). - Se lasa aluatul la dospit timp de o ora, intr-o camera calduta, acoperit si ferit de curent de aer. - Se incalzeste cuptorul la 220 grade c. - Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt (eu am folosit folie antiaderenta pentru copt). - Se modeleaza aluatul usor si se aseaza intr-o tava mare (eu am folosit tava cuptorului). - Se cresteaza suprafata aluatului. Se adauga faina la suprafata aluatului. - Se coace aluatul timp de 30 de minute. - Painea coapta se lasa sa se raceasca pe un gratar. Sursa reteta: Paul Hollywood - 100 Great Breads - Basic Whole-Wheat Bread .