Detalii Ostropel de Vita cu Fasole Verde
Asa cum v-am zis pe forum, aseara am facut un ostropel de vita cu fasole verde ... ca la mama acasa. Doar ca i-am mai adus eu niste adaugiri pe ici, pe colo, asa, mai dupa gustul si priceperea mea: wink: Pentru inceput va zic de ce aveti nevoie: - 500 gr carne de vita pt tocanite - gasiti in super gata taiata in cubulete sau luati o bucata pe care o portionati voi - 500 gr fasole verde rotunda congelata am avut, dar puteti folosi si proaspata, o ceapa mica, un morcov mic, 3 cubulete concentrat de vita marca Oxo -eu folosesc din acestea pt ca nu sunt sarate, un cub de folosete pt o cana de 200 ml de apa pt o supa instant, e gustos si la anumite sosuri da o consistenta/textura fina - 3 linguri de concentrat de tomate 33%, daifn, sare, piper, faina si cam 1, 3 l apa, 2 linguri untura si o lingura ulei, 4-5 catei usturoi. Cum am cam tras cu ochiul si prin bucataria altor popoare de la o tocana cu: shock: nu zic cu ce ca o sa pun reteta cat de curand: p am invatat ca daca tavalesti carnea de vita prin faina si o pui la prajit:!: fara sa arzi faina:!: nu mai e nevoie sa adaugi faina desfacuta in apa si sa o pui la fiert cam spre final. Deci, intr-o casoleta, preferabil sa aiba un capac etans, am pus cca 4 linguri de faina, o lingura de sare si jumatete de lingura de piper. Le-am amestecat bine, dupa care am tavalit bucatile de carne, spalate si uscate in servet si taiate in cuburi de cca1, 5cm sau 2. : p Eu le-am taiat mai mici decat erau initial caci s-ul a avut dentist. Sa stiti ca nu mi-am murdarit mainile de faina, caci doar am pus carnea acolo si am impins tavita inainte si inapoi, dupa cum veti vedea in poza, ca sa se tavaleasca ele si sa isi faina doar cat este nevoie. Faina ramasa in tavita o curatati de eventualele glumujuri de la sucul de carne. Daca este uscata nu este nevoie- acoperiti si o folositi pt alte preparate. : rusine: sa nu faceti ca mine, sa folositi o cratita ingusta, trebuie una mai intinsa, caci eu am prajit carnea in 2 sarje =)) Bun, deci ochiti o cratita, tigaie in care va incape toata carnea intr-un singur strat, o puneti la incins cu o lingura de ulei si cele doua de untura si puneti carnea la prajit, cu grija, intorcand de pe o parte pe cealalta pana cand s-a rumenit un pic, d ar fara sa ardeti faina. Bineinteles ca se va lipi un pic si de fundul cratitei, dar nu va faceit griji. Cand este gata si ultima parte a carnii de patruns, puneti repede cepaa tocata marunt sau solzi fini si morcovelul dat pe rasatoarea fina si mestecati repede, repede, urmarind in acest timp sa desprindeti faina lipita de pe fundul tigaii. Fiind mai multa untura decat ulei nu se va arde ea asa urat. Odata calita si ceapa puneti cam 500 ml apa sau cat sa acopere carnea un deget si lasati la foc iute pana da in clocot, apoi reduceti si lasati da fiarba pana cand ajunge carnea aproape fiarta. Aruncati si cele 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper la fiert. Dar mai mestecati din cand in gand:) Probati carnea, sa fie aproape fiarta. Dizolvati cele 3 linguri de pasta de rosii in cca 300 ml apa calda daca veti folosi fasole congelata sau in 400 ml de apa calda daca va fi fasole proaspata. Puneti la fiert peste carne, ridicand din nou focul pana ajunge la punct, apoi reduceti din nou. Apoi, cand carnea este 90% fiarta, puneti fasolea. Daca este proaspata, o spalati inainte si o taiati dupa gust, daca este congelata o puteti pune asa direct, fara a o dezgheta inainte. Am zis ca trebuie sa puneti mai putina apa daca folosi inghetata, caci ea contine mai multa apa decat cea proaspata. Dezghetand-o in apa sau asa intr-un castron va pierde mult din toate sucurile ei si va ava un gust fad: (Lasati la foc mediu pana cand fasolea este gata fiarta. Stingeti focul si puneti cateii de usturoi tocati la cutit marunt, dati prin pisatoare sau cum taiati felii subtiri. Serviti fierbinte si imediat pt a avea toata aroma usturoiului in sos. a, cantitatile mele sunt pentru 4 portii:)Asa cum v-am zis pe forum, aseara am facut un ostropel de vita cu fasole verde ... ca la mama acasa. Doar ca i-am mai adus eu niste adaugiri pe ici, pe colo, asa, mai dupa gustul si priceperea mea: wink: Pentru inceput va zic de ce aveti nevoie: - 500 gr carne de vita pt tocanite - gasiti in super gata taiata in cubulete sau luati o bucata pe care o portionati voi - 500 gr fasole verde rotunda congelata am avut, dar puteti folosi si proaspata, o ceapa mica, un morcov mic, 3 cubulete concentrat de vita marca Oxo -eu folosesc din acestea pt ca nu sunt sarate, un cub de folosete pt o cana de 200 ml de apa pt o supa instant, e gustos si la anumite sosuri da o consistenta/textura fina - 3 linguri de concentrat de tomate 33%, daifn, sare, piper, faina si cam 1, 3 l apa, 2 linguri untura si o lingura ulei, 4-5 catei usturoi. Cum am cam tras cu ochiul si prin bucataria altor popoare de la o tocana cu: shock: nu zic cu ce ca o sa pun reteta cat de curand: p am invatat ca daca tavalesti carnea de vita prin faina si o pui la prajit:!: fara sa arzi faina:!: nu mai e nevoie sa adaugi faina desfacuta in apa si sa o pui la fiert cam spre final. Deci, intr-o casoleta, preferabil sa aiba un capac etans, am pus cca 4 linguri de faina, o lingura de sare si jumatete de lingura de piper. Le-am amestecat bine, dupa care am tavalit bucatile de carne, spalate si uscate in servet si taiate in cuburi de cca1, 5cm sau 2. : p Eu le-am taiat mai mici decat erau initial caci s-ul a avut dentist. Sa stiti ca nu mi-am murdarit mainile de faina, caci doar am pus carnea acolo si am impins tavita inainte si inapoi, dupa cum veti vedea in poza, ca sa se tavaleasca ele si sa isi faina doar cat este nevoie. Faina ramasa in tavita o curatati de eventualele glumujuri de la sucul de carne. Daca este uscata nu este nevoie- acoperiti si o folositi pt alte preparate. : rusine: sa nu faceti ca mine, sa folositi o cratita ingusta, trebuie una mai intinsa, caci eu am prajit carnea in 2 sarje =)) Bun, deci ochiti o cratita, tigaie in care va incape toata carnea intr-un singur strat, o puneti la incins cu o lingura de ulei si cele doua de untura si puneti carnea la prajit, cu grija, intorcand de pe o parte pe cealalta pana cand s-a rumenit un pic, d ar fara sa ardeti faina. Bineinteles ca se va lipi un pic si de fundul cratitei, dar nu va faceit griji. Cand este gata si ultima parte a carnii de patruns, puneti repede cepaa tocata marunt sau solzi fini si morcovelul dat pe rasatoarea fina si mestecati repede, repede, urmarind in acest timp sa desprindeti faina lipita de pe fundul tigaii. Fiind mai multa untura decat ulei nu se va arde ea asa urat. Odata calita si ceapa puneti cam 500 ml apa sau cat sa acopere carnea un deget si lasati la foc iute pana da in clocot, apoi reduceti si lasati da fiarba pana cand ajunge carnea aproape fiarta. Aruncati si cele 2-3 foi de dafin, cateva boabe de piper la fiert. Dar mai mestecati din cand in gand:) Probati carnea, sa fie aproape fiarta. Dizolvati cele 3 linguri de pasta de rosii in cca 300 ml apa calda daca veti folosi fasole congelata sau in 400 ml de apa calda daca va fi fasole proaspata. Puneti la fiert peste carne, ridicand din nou focul pana ajunge la punct, apoi reduceti din nou. Apoi, cand carnea este 90% fiarta, puneti fasolea. Daca este proaspata, o spalati inainte si o taiati dupa gust, daca este congelata o puteti pune asa direct, fara a o dezgheta inainte. Am zis ca trebuie sa puneti mai putina apa daca folosi inghetata, caci ea contine mai multa apa decat cea proaspata. Dezghetand-o in apa sau asa intr-un castron va pierde mult din toate sucurile ei si va ava un gust fad: (Lasati la foc mediu pana cand fasolea este gata fiarta. Stingeti focul si puneti cateii de usturoi tocati la cutit marunt, dati prin pisatoare sau cum taiati felii subtiri. Serviti fierbinte si imediat pt a avea toata aroma usturoiului in sos. a, cantitatile mele sunt pentru 4 portii:) Timpul necesar variaza in functie de calitatea carnii de vita. Cantitatea de lichid - apa sau supa- depinde de fasolea verde folosita - proaspata sau congelata. Puteti pune si fasole din conserva, dar gustul nu e acelasi. Aveti grija de cantitatea de concentrat de vita incuburi, unele marci sunt mai sarate decat altele, cititi cu atentie instructiunile si ideal ar fi sa ramaneti la un singur cub, chiar daca zice ca e pt 500 ml de apa. Altfel riscati sa aveti o mancare sarata.