- am tocat ceapa solzisori - am pus ceapa tocata impreuna cu uleiul in tigaia rece pe foc si am adaugat un praf de sare, focul foarte mic in asa fel incit ceapa sa se inabuse si nu sa se arda, daca vi se pare ca incepe sa se lipeasca adaugati citeiva linguri cu apa, puneti capacul si sa lasati sa se inmoaie ceapa - am taiat ardeii fideluta si ii adaufgam peste ceapa in tigaie, focul mereu intre mic si mediu si lasam sa fiarba - cind ardeii sunt putin inmuiati adaugati rosiile si lasati pe foc pina cind daca apasati cu lingura de lemn pe o bucata de ardei acesta se rupe cu multa usurinta. Sosul trebuie sa scada, ardeii si ceapa sa fie moi ... gustati de sare la sfirsit si daca mai e nevoie mai adaugati. Daca va place mai picant adaugati putin ardei iute. Eu am servit cu ou ochi dar este o mincare ideala pentru post servita asa simpla.- am tocat ceapa solzisori - am pus ceapa tocata impreuna cu uleiul in tigaia rece pe foc si am adaugat un praf de sare, focul foarte mic in asa fel incit ceapa sa se inabuse si nu sa se arda, daca vi se pare ca incepe sa se lipeasca adaugati citeiva linguri cu apa, puneti capacul si sa lasati sa se inmoaie ceapa - am taiat ardeii fideluta si ii adaufgam peste ceapa in tigaie, focul mereu intre mic si mediu si lasam sa fiarba - cind ardeii sunt putin inmuiati adaugati rosiile si lasati pe foc pina cind daca apasati cu lingura de lemn pe o bucata de ardei acesta se rupe cu multa usurinta. Sosul trebuie sa scada, ardeii si ceapa sa fie moi ... gustati de sare la sfirsit si daca mai e nevoie mai adaugati. Daca va place mai picant adaugati putin ardei iute. Eu am servit cu ou ochi dar este o mincare ideala pentru post servita asa simpla. Le o la slovaci, cehi, Letscho la nemti, leczo la polonezi, Lecso la unguri, la ucrainieni, probabil ca in vestul Romaniei daca se face cu siguranta s-a impriumutat si numele nu doar reteta de la vecini in timp ce in Tara Romaneasca sigur nu se poate numi altfel decit tocana de ardei gras: buuun: Reteta baza: ulei sau untura+ceapa+ardei gras+rosii +sare ... la care fiecare tara mai adauga cite ceva _ - ungurii paprica: lol: si in anumite retete cirnat Debretin - slovacii si cehii un cirnat pe care il numesc polonez (deci cine are virsta mea isi aminteste polonezii de la alimentara din copilaria noastra.. despre ei e vorba dupa poze ca nu stiu la gust cum e 8) ). - tot cehii si slovacii mai fac si o varianta in care la sfirsit adauga oua in tigaia cu tocana si in timp ce tin tigaia pe foc amesteca pina cind ouale se coc/incheaga.. un fel de papara - polonezii adauga si dovlecel, usturoi, cirnat, si boia iute Eu m-am luat dupa un video de pe youtube, reteta de Leco pregatita de o bunicuta de 90 de primaveri, o gasiti daca o sa cautati dupa Babinka cooking Lecho - Babinka vari Leco.