Detalii Saramura de Crap
Crapul (cyprinus carpio) cred ca este pestele cel mai apreciat pentru calitatile sale gustative si cel mai raspandit in gastronomia romaneasca. La noi in tara crapul se gaseste in 3 variante: crap salbatic, crap de crescatorie si crap oglinda. Crapul salbatic are o forma mai alungita si o carne mai slaba. Crapul de crescatorie este mai dezvoltat iar carnea este mai grasa. Crapul oglinda nu are solzi decit un rind pe langa sira spinarii. Pentru prepararea crapului cred ca sunt sute de retete culinare, imbunatatite mereu de a lungul anilor. Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca icrele de crap sunt delicioase (daca stii cum sa le prepari). Va prezint o reteta de saramura de crap pe care am invatat-o de la un pescar pasionat si de gatit in acelasi timp -cumnatul meu Gaby. 1. Evisceram pestele si il portionam (nu se curata de solzi). 2. Presaram sare grunjoasa intr-o tava pentru copt (putem folosi si o tava de la aragaz) . Referitor la sare eu prefer sarea aromata (reteta lui Jamie) pe care am grija sa o am in permanenta la dispozitie avand in vedere ca familia mea este mare mancatoare de peste la gratar. Este foarte simplu de preparat. La 100 grame de sare grunjoasa adaugati frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspat si coaja de la o portocala si o lamaie. Zdrobiti frunzele de rozmarin, radeti coaja de portocala si de lamaie si amestecati cu sarea. Intindeti amestecul pe o tava si lasati la uscat. Puteti sa folositi amestecul imediat sau lasati sa se usuce 6 ore si pastrati intr-un borcan inchis ermetic (se poate pastar 1 luna). Pentru reteta de saramura am aromat sarea cu leustean verde pe care l-am tocat intr-un mojar si apoi l-am amestecat cu sarea grunjoasa. Asezam pestele peste sarea din tava si punem tava pe un gratar incins. Dupa ce am copt pestele pe o parte il intoarcem pe partea cealalta si il coacem. 3. Dupa ce am copt pestele il scufundam intr-o oala cu apa fiarta timp de citeva secunde pentru a -l mai desara putin. 4. Preparam saramura: Coacem pe gratar rosiile, ardeiul gras, ardeiul iute. Decojim legumele coapte si le tocam marunt. Zdrobim cateii de usturoi intr-un mojar si adaugam putina apa si ulei. Amestecam legumele tocate cu mujdeiul de usturoi si turnam saramura peste pestele pregatit ca mai sus. Presaram deasupra patrunjel prospat tocat.
Crapul (cyprinus carpio) cred ca este pestele cel mai apreciat pentru calitatile sale gustative si cel mai raspandit in gastronomia romaneasca. La noi in tara crapul se gaseste in 3 variante: crap salbatic, crap de crescatorie si crap oglinda. Crapul salbatic are o forma mai alungita si o carne mai slaba. Crapul de crescatorie este mai dezvoltat iar carnea este mai grasa. Crapul oglinda nu are solzi decit un rind pe langa sira spinarii. Pentru prepararea crapului cred ca sunt sute de retete culinare, imbunatatite mereu de a lungul anilor. Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca icrele de crap sunt delicioase (daca stii cum sa le prepari). Va prezint o reteta de saramura de crap pe care am invatat-o de la un pescar pasionat si de gatit in acelasi timp -cumnatul meu Gaby. 1. Evisceram pestele si il portionam (nu se curata de solzi). 2. Presaram sare grunjoasa intr-o tava pentru copt (putem folosi si o tava de la aragaz) . Referitor la sare eu prefer sarea aromata (reteta lui Jamie) pe care am grija sa o am in permanenta la dispozitie avand in vedere ca familia mea este mare mancatoare de peste la gratar. Este foarte simplu de preparat. La 100 grame de sare grunjoasa adaugati frunzele de la 2 fire de rozmarin proaspat si coaja de la o portocala si o lamaie. Zdrobiti frunzele de rozmarin, radeti coaja de portocala si de lamaie si amestecati cu sarea. Intindeti amestecul pe o tava si lasati la uscat. Puteti sa folositi amestecul imediat sau lasati sa se usuce 6 ore si pastrati intr-un borcan inchis ermetic (se poate pastar 1 luna). Pentru reteta de saramura am aromat sarea cu leustean verde pe care l-am tocat intr-un mojar si apoi l-am amestecat cu sarea grunjoasa. Asezam pestele peste sarea din tava si punem tava pe un gratar incins. Dupa ce am copt pestele pe o parte il intoarcem pe partea cealalta si il coacem. 3. Dupa ce am copt pestele il scufundam intr-o oala cu apa fiarta timp de citeva secunde pentru a -l mai desara putin. 4. Preparam saramura: Coacem pe gratar rosiile, ardeiul gras, ardeiul iute. Decojim legumele coapte si le tocam marunt. Zdrobim cateii de usturoi intr-un mojar si adaugam putina apa si ulei. Amestecam legumele tocate cu mujdeiul de usturoi si turnam saramura peste pestele pregatit ca mai sus. Presaram deasupra patrunjel prospat tocat. Cu mamaliguta fierbinte!