Detalii Esenta de Citrice
Daca utilizati frecvent esenta de portocale sau lamai pentru a da aroma de citrice diverselor preparate atunci va recomand sa va preparati singuri aceasta esenta folosind numai citrice ecologice. De ce avem nevoie de citrice ecologice? Pentru ca citricele de pe piata au coaja cerata si tratata cu diversi conservanti. Pai si ce nu putem sa spalam bine coaja? Inainte de a folosi coaja de citrice in orice fel de mancare ar trebui sa luam in considerare faptul ca citricele sunt tratate cu diverse substante pentru a le mentine prospetimea. Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati, substantele folosite pentru conservarea citricelor sunt e 230, e 231, e 233: * e 230 Difenilfenol Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 1 mg / kg corp. Uneori, fructele sunt imersate intr-o solutie de difenil, care penetreaza coaja incet si poate fi prezenta in fruct. Face parte din categoria e-urilor periculoase * e 231 Ortofenilfenol conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 2 mg / kg corp. * e 233 Tiabendazol fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 1 mg / kg corp. Daca v-ati convins ca este nevoie de citrice ecologice atunci cand vreti sa consumati citrice, indiferent in ce scop: pentru a face suc, pentru a folosi coaja sau pulpa in orice reteta, acum haideti sa vedem de ce trebuie sa ne preparam singuri esentele din aceste citrice. Ce ingrediente contine esenta de lamaie de pe piata? o sa va spun doar ingredientele continute de esentele produse de 2 producatori (va las pe voi sa-mi scrieti ce alte ingrediente ati mai descoperit): -prima esenta de lamaie pe care am analizat-o, are mentionate urmatoarele ingrediente: aroma naturala de lamaie-fara sa precizeze cu ce tip de solvent a fost extrasa aceasta aroma naturala si ulei vegetal -fara sa se precizeze ce tip de ulei vegetal, un aspect foarte important de cunoscut cand este vorba despre ulei intrucit exista tipuri de ulei vegetal care nu pot rezista la tratamente termice. Fiecare tip de ulei are un punct de ardere diferit iar daca depasim acest punct (aceasta temperatura), uleiurile incep sa se degradeze si sunt eliberati radicali de acizi grasi care sunt daunatori si chiar dupa unii cercetatori, cancerigeni. Avand in vedere ca esenta de lamaie o folosim in special la prajituri la care temperatura de coacere este de peste 150 de grade este foarte important sa stim tipul de ulei folosit in prepararea esentei. - a doua esenta de lamaie (de la alt producator) are niste ingrediente si mai si: aroma naturala -aici trebuie sa deducem ca ar fi vorba de lamaie pt ca pe eticheta nu se specifica -solvent (nu se specifica ce tip), ulei vegetal (?), apa, bha e 320 -adica butil hidraxi anisol -un antioxidant sintetic (posibil cancerigen) care in combinatie cu mari concentratii de vitamina c poate produce radicali liberi, care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulelor, inclusiv adn-ului. Conform curcubeu.ro acest e 320 face parte din lista cu e-uri de care ar trebui sa te feresti. Daca v-am convins ca cea mai sanatoasa esenta este cea preparata de noi, acum cred ca ar trebui sa va scriu si reteta: Ingrediente pentru esenta de lamaie: Esenta naturala de lamaie -4 buc lamaie bio (netratata), 600 ml vodka, 4 lingurite zahar brut (bineinteles ca reduceti cantitatile proportional in functie de cantitatea de esenta de care aveti nevoie). Amestecam zaharul cu vodka si incalzim pana se topeste zaharul. Radem coaja de lamaie, o punem intr-un recipient sterilizat, adaugam vodka si inchidem vasul etans. Scuturam recipientul de cateva ori si apoi o punem intr-un loc intunecat si racoros. Trebuie sa scuturam recipientul de cateva ori in fiecare zi, timp de o luna pana cand va fi gata esenta. Putem sa continuam macerarea si dupa o luna (pana cand terminam esenta!) si de asemenea putem sa adaugam coaja rasa de lamaie si vodka cu zahar daca vrem sa completam permanent stocul de esenta. Esenta de lamaie bio Nu stiu cat costa esenta de lamaie cu e-uri dar pot sa va spun cat va costa sa va preparati esenta naturala din lamai bio: Pentru 600 ml de esenta de lamaie bio a rezultat un cost de 46,39 lei si este de format din: -41, 4 lei vodka (1 l de vodka a costat 69 lei) -4,8 lei lamaile bio (1 kg de lamai bio costa 16 lei) -aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul lamailor pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja. -0, 19 lei zaharul brut (0, 5 kg de zahar brut costa 6 lei). Am cautat esenta de lamaie bio si am gasit la pretul de 18 lei pentru 8 ml. Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0, 62 lei, putin timp si multa pasiune! Esenta de portocale Radem coaja de portocala, o punem intr-un recipient sterilizat, adaugam vodka. Inchidem etans recipientul, scuturam de cateva ori si punem la macerat intr-un loc racoros si intunecos. Dupa o luna esenta este gata (eu o folosesc si dupa 5 zile). Pentru 500 ml de esenta de portocale bio a rezultat un cost de 39, 83 lei si este de format din: -34, 5 lei vodka (1 l de vodka a costat 69 lei) -5, 33 lei portocalele bio (1 kg de portocale bio costa 16 lei) -aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul portocalelor pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja. Am cautat esenta de portocale bio si am gasit la pretul de 19, 33 lei pentru 8 ml. Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0, 56 lei. v-am convins sa preparati esente naturale?Daca utilizati frecvent esenta de portocale sau lamai pentru a da aroma de citrice diverselor preparate atunci va recomand sa va preparati singuri aceasta esenta folosind numai citrice ecologice. De ce avem nevoie de citrice ecologice? Pentru ca citricele de pe piata au coaja cerata si tratata cu diversi conservanti. Pai si ce nu putem sa spalam bine coaja? Inainte de a folosi coaja de citrice in orice fel de mancare ar trebui sa luam in considerare faptul ca citricele sunt tratate cu diverse substante pentru a le mentine prospetimea. Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati, substantele folosite pentru conservarea citricelor sunt e 230, e 231, e 233: * e 230 Difenilfenol Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa decojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, daca este ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 1 mg / kg corp. Uneori, fructele sunt imersate intr-o solutie de difenil, care penetreaza coaja incet si poate fi prezenta in fruct. Face parte din categoria e-urilor periculoase * e 231 Ortofenilfenol conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 2 mg / kg corp. * e 233 Tiabendazol fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa prin lege este de 0, 1 mg / kg corp. Daca v-ati convins ca este nevoie de citrice ecologice atunci cand vreti sa consumati citrice, indiferent in ce scop: pentru a face suc, pentru a folosi coaja sau pulpa in orice reteta, acum haideti sa vedem de ce trebuie sa ne preparam singuri esentele din aceste citrice. Ce ingrediente contine esenta de lamaie de pe piata? o sa va spun doar ingredientele continute de esentele produse de 2 producatori (va las pe voi sa-mi scrieti ce alte ingrediente ati mai descoperit): -prima esenta de lamaie pe care am analizat-o, are mentionate urmatoarele ingrediente: aroma naturala de lamaie-fara sa precizeze cu ce tip de solvent a fost extrasa aceasta aroma naturala si ulei vegetal -fara sa se precizeze ce tip de ulei vegetal, un aspect foarte important de cunoscut cand este vorba despre ulei intrucit exista tipuri de ulei vegetal care nu pot rezista la tratamente termice. Fiecare tip de ulei are un punct de ardere diferit iar daca depasim acest punct (aceasta temperatura), uleiurile incep sa se degradeze si sunt eliberati radicali de acizi grasi care sunt daunatori si chiar dupa unii cercetatori, cancerigeni. Avand in vedere ca esenta de lamaie o folosim in special la prajituri la care temperatura de coacere este de peste 150 de grade este foarte important sa stim tipul de ulei folosit in prepararea esentei. - a doua esenta de lamaie (de la alt producator) are niste ingrediente si mai si: aroma naturala -aici trebuie sa deducem ca ar fi vorba de lamaie pt ca pe eticheta nu se specifica -solvent (nu se specifica ce tip), ulei vegetal (?), apa, bha e 320 -adica butil hidraxi anisol -un antioxidant sintetic (posibil cancerigen) care in combinatie cu mari concentratii de vitamina c poate produce radicali liberi, care pot produce leziuni la nivelul componentelor celulelor, inclusiv adn-ului. Conform curcubeu.ro acest e 320 face parte din lista cu e-uri de care ar trebui sa te feresti. Daca v-am convins ca cea mai sanatoasa esenta este cea preparata de noi, acum cred ca ar trebui sa va scriu si reteta: Ingrediente pentru esenta de lamaie: Esenta naturala de lamaie -4 buc lamaie bio (netratata), 600 ml vodka, 4 lingurite zahar brut (bineinteles ca reduceti cantitatile proportional in functie de cantitatea de esenta de care aveti nevoie). Amestecam zaharul cu vodka si incalzim pana se topeste zaharul. Radem coaja de lamaie, o punem intr-un recipient sterilizat, adaugam vodka si inchidem vasul etans. Scuturam recipientul de cateva ori si apoi o punem intr-un loc intunecat si racoros. Trebuie sa scuturam recipientul de cateva ori in fiecare zi, timp de o luna pana cand va fi gata esenta. Putem sa continuam macerarea si dupa o luna (pana cand terminam esenta!) si de asemenea putem sa adaugam coaja rasa de lamaie si vodka cu zahar daca vrem sa completam permanent stocul de esenta. Esenta de lamaie bio Nu stiu cat costa esenta de lamaie cu e-uri dar pot sa va spun cat va costa sa va preparati esenta naturala din lamai bio: Pentru 600 ml de esenta de lamaie bio a rezultat un cost de 46,39 lei si este de format din: -41, 4 lei vodka (1 l de vodka a costat 69 lei) -4,8 lei lamaile bio (1 kg de lamai bio costa 16 lei) -aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul lamailor pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja. -0, 19 lei zaharul brut (0, 5 kg de zahar brut costa 6 lei). Am cautat esenta de lamaie bio si am gasit la pretul de 18 lei pentru 8 ml. Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0, 62 lei, putin timp si multa pasiune! Esenta de portocale Radem coaja de portocala, o punem intr-un recipient sterilizat, adaugam vodka. Inchidem etans recipientul, scuturam de cateva ori si punem la macerat intr-un loc racoros si intunecos. Dupa o luna esenta este gata (eu o folosesc si dupa 5 zile). Pentru 500 ml de esenta de portocale bio a rezultat un cost de 39, 83 lei si este de format din: -34, 5 lei vodka (1 l de vodka a costat 69 lei) -5, 33 lei portocalele bio (1 kg de portocale bio costa 16 lei) -aici nu ar fi trebuit sa adaug tot pretul portocalelor pentru ca ne folosim si de zeama ramasa dupa ce radem coaja. Am cautat esenta de portocale bio si am gasit la pretul de 19, 33 lei pentru 8 ml. Daca preparam noi acesti 8 ml ne costa 0, 56 lei. v-am convins sa preparati esente naturale?