Detalii Baclava
Originea baclavalei este disputata de catre mai multe popoare. Se pare ca ar fi de origine asiriana. Inca din secolul 8 i. c. baclavaua se pregatea insa numai la ocazii speciale si numai de catre cei bogati. Civilizatiile care s-au perindat prin Orientul Apropiat si Mijlociu au raspandit reteta de baclava in toate aceste teritorii, astfel incat fiecare dintre aceste tari ofera cite o varietate a acestei retete si mai mult decit atat fiecare considera ca tara vecina le-a furat reteta. Desi cind mancam o baclava ne gandim ca este o prajitura din gastronomia greaca, originea ei este mult mai indepartata. Fie ca este o reteta greceasca, turceasca, libaneza sau armeneasca, baclavaua este un desert delicios. Punem miezul de nuca la copt circa 5-10 minute, il macinam, amestecam cu zahar si scortisoara. Topim untul. Ungem tava cu unt si incepem montarea baclavalei. Intindem foile de placinta pe o planseta si le taiem dupa dimensiunea tavii de copt. Punem foaia de placinta in tava si o ungem cu unt topit, apoi mai adaugam inca 2 foi unse cu unt topit fiecare. Presaram amestecul de nuca apoi adaugam inca o foaie de placinta. Repetam aceasta operatiune, calculand umplutura si foile astfel incit dupa ce am presarat pe fiecare foaie de placinta sa ne mai ramana la sfirsit 3 foi de placinta fara umplutura, foi care se pun deasupra. Punem tava la frigider si lasam la racit 30 de minute. Taiem baclacaua in bucati patrate si punem in mijlocul fiecarei bucati cite un cuisor. Coacem la cuptor la temperatura medie (160 grade) timp de 60 de minute. Pregatim siropul amestecind indulcitorul din agave cu 500 ml apa iar cind se raceste baclavaua turnam siropul peste ea. Pofta Buna!Originea baclavalei este disputata de catre mai multe popoare. Se pare ca ar fi de origine asiriana. Inca din secolul 8 i. c. baclavaua se pregatea insa numai la ocazii speciale si numai de catre cei bogati. Civilizatiile care s-au perindat prin Orientul Apropiat si Mijlociu au raspandit reteta de baclava in toate aceste teritorii, astfel incat fiecare dintre aceste tari ofera cite o varietate a acestei retete si mai mult decit atat fiecare considera ca tara vecina le-a furat reteta. Desi cind mancam o baclava ne gandim ca este o prajitura din gastronomia greaca, originea ei este mult mai indepartata. Fie ca este o reteta greceasca, turceasca, libaneza sau armeneasca, baclavaua este un desert delicios. Punem miezul de nuca la copt circa 5-10 minute, il macinam, amestecam cu zahar si scortisoara. Topim untul. Ungem tava cu unt si incepem montarea baclavalei. Intindem foile de placinta pe o planseta si le taiem dupa dimensiunea tavii de copt. Punem foaia de placinta in tava si o ungem cu unt topit, apoi mai adaugam inca 2 foi unse cu unt topit fiecare. Presaram amestecul de nuca apoi adaugam inca o foaie de placinta. Repetam aceasta operatiune, calculand umplutura si foile astfel incit dupa ce am presarat pe fiecare foaie de placinta sa ne mai ramana la sfirsit 3 foi de placinta fara umplutura, foi care se pun deasupra. Punem tava la frigider si lasam la racit 30 de minute. Taiem baclacaua in bucati patrate si punem in mijlocul fiecarei bucati cite un cuisor. Coacem la cuptor la temperatura medie (160 grade) timp de 60 de minute. Pregatim siropul amestecind indulcitorul din agave cu 500 ml apa iar cind se raceste baclavaua turnam siropul peste ea. Pofta Buna!