Iata una din retetele mele preferate. Sunt momente in care nu am chef de nimic cu carne, iar aceasta reteta este foarte simpla si delicioasa.

Si in alte tari ale Europei exista retete asemanatoare: in bucataria italiana ea se numeste caponata, in Ungaria lecs, iar in Bulgaria si Romania ghiveci de legume.

Asa ca eu va voi arata versiunea mea de ratatouille.

Incalzim uleiul de masline intr-o tigaie, la foc mediu si calim ceapa si usturoiul. Dupa ce s-aui calit le scoatem din ulei, le punem seprata pe o farfurie si continuam sa calim pe rand, in acelasi ulei, feliile de vanata si cele de dovlecel. In acest timp fierbem in apa cu sare buchetele de conopida (cam 6 minute, astfel incat sa fie inca tari). Aranjam in vasul pe care il vom baga la cuptor felii alternative de vanata, dovlecel, ardei rosu, ardei galben, ardei verde si bucatele de conopida. Peste acestea turnam un sos obtinut din amestecarea a 2 linguri din uleiul in care am calit legumele, ceapa si usturoiul calite, lingurita de cimbru, 1/2 lingurita zahar brun si 2 linguri de pasta de rosii diluata cu 1 lingura de vodca si 4 linguri de apa. Dam la cuptor, la 180 C pentru 30 de minute. Cand serviti puteti presara parmezan ras sau cu branza de capra, sau il puteti lasa simplu. Poate fi si o excelenta garnitura langa cus-cus, sau pe un pat de mamaliga.