Si,pentru ca ne-am tot frantuzit de ceva vreme cu retetele Laurei Calder,sa trecem acum in bucataria romaneasca si sa incercam puiul manastiresc asa cum ni-l prezinta Radu Anton Roman-patriarhul gastronomiei nationale.

De va asteptati la o mancare simpla -manastireasca, aflati ca nu e chiar asa! Puiul acesta nu prea e pentru calugari, pare mai degraba o gateala festiva, pentru oaspeti .

O mancare bogata, gustoasa,cu ingrediente una si una- de sa te lingi pe degete!Carnea de pui se taie in bucati mai mici,se asezoneaza cu sare,piper,cimbru,boia si se pune la rumenit in o lingura cu unt. Cand s-a aramit friptura se stinge cu 100 ml supa fierbinte, se trece intr-o tava si se da la cuptor la foc mic, pentru 10-15min, sa se patrunda. Afumatura se taie felii subtiri si se pune intr-o tigaie impreuna cu ceapa tocata marunt si o lingura de unt.

Ciupercile se taie si ele felioare si se amesteca cu afumatura si ceapa . Se lasa sa sfaraie putin si se sting cu vin si restul de supa- apare ideea parfumata a unui sos.

Friptura din cuptor este de acum frageda asa ca se poate ineca in sos, iar deasupra se toarna 150 ml smantana. Se mai lasa tava la cuptor inca 15-20 min apoi se drege mancarea cu urmatorul sos: oul batut cu sare,piper,cimbru, patrunjel tocat si amestecat cu restul de smantana .

De-acum mancarea e gata! Se serveste fierbinte, alaturi cu mamaliga -tot fierbinte si ea. In cele din urma vei fi de acord ca: E greu sa nu te arunci, de nebun, cu mamaliga cu tot, in bunatatea asta sofisticata ca o justificare iezuita, e imposibil sa nu incerci sa inoti in ea ca in apa edenica,amniotica, a capodoperei divine. - Radu Anton Roman