Ideal e sa avem produse organice, pentru a ne putea bucura pe deplin de simplitatea retetei. Laptele si zaharul se combina si se pun pe foc mic. Se adauga firul de rozmarin. Verificati lichidul sa nu inceapa sa fiarba. Trebuie sa ajunga la punctul in care apar bule mici la suprafata laptelui, si eventual putina spuma. Se ia de pe foc. (Daca aveti termometru, il puteti lua de pe foc cand ajunge la 90 de grade - eu asa am facut). Acoperiti laptele si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Adaugati smantana, apoi scoatet-i rozmarinul si strecurati lichidul pentru a evita sa ramana in inghetata eventualele frunzulite. Daca aveti masina de inghetata, acum e momentul sa va felicitati ca ati avut inspiratia sa o cumparati. Puneti lichidul in masina si respectati instructiunile acesteia. Daca nu aveti masina de inghetata, puneti lichidul intr-un vas si dati-l in congelator. Mestecati cu o furculita sau un tel din 40 in 40 de minute pentru a evita formarea cristalelor de gheata. Nu veti obtine chiar textura cremoasa specifica unui gelato, dar va fi un rezultat satisfacator. Eu am facut-o intr-o seara, prin urmare am apucat sa mestec de vreo 4-5 ori, si apoi a trebuiy sa ma culc. Deci s-au format cristale de gheata, chiar daca am pazit-o o jumate de noapte. a fost insa foarte buna si asa.

Ideal e sa avem produse organice, pentru a ne putea bucura pe deplin de simplitatea retetei. Laptele si zaharul se combina si se pun pe foc mic. Se adauga firul de rozmarin. Verificati lichidul sa nu inceapa sa fiarba. Trebuie sa ajunga la punctul in care apar bule mici la suprafata laptelui, si eventual putina spuma. Se ia de pe foc. (Daca aveti termometru, il puteti lua de pe foc cand ajunge la 90 de grade - eu asa am facut). Acoperiti laptele si lasati sa se raceasca la temperatura camerei. Adaugati smantana, apoi scoatet-i rozmarinul si strecurati lichidul pentru a evita sa ramana in inghetata eventualele frunzulite. Daca aveti masina de inghetata, acum e momentul sa va felicitati ca ati avut inspiratia sa o cumparati. Puneti lichidul in masina si respectati instructiunile acesteia. Daca nu aveti masina de inghetata, puneti lichidul intr-un vas si dati-l in congelator. Mestecati cu o furculita sau un tel din 40 in 40 de minute pentru a evita formarea cristalelor de gheata. Nu veti obtine chiar textura cremoasa specifica unui gelato, dar va fi un rezultat satisfacator. Eu am facut-o intr-o seara, prin urmare am apucat sa mestec de vreo 4-5 ori, si apoi a trebuiy sa ma culc. Deci s-au format cristale de gheata, chiar daca am pazit-o o jumate de noapte. a fost insa foarte buna si asa. Am facut reteta asta pentru ca mi-a placut foarte mult cum suna titlul: Fior di Latte al Rosmarino. In teorie, e o reteta de gelato. In practica, daca laptele ar fi fost fruct, as fi trecut reteta la categoria sorbet la cum mi-a iesit mie. Specific pentru gelato este faptul ca are ca ingrediente principale laptele si frisca/smantana proaspata. De aceea nu voi povesti despre istoria inghetatei (care a inceput acum vreo 5000 de ani la chinezi si a fost apoi dusa la nivel de arta de catre italieni), ci voi mentiona cand a inceput laptele sa faca parte din inghetata/gelato. In 1694 Antonio Latini publica prima carte in care se mentioneaza retete de inghetata cu lapte. Cartea, care se numea Tratat asupra diferitelor tipuri de sorbet sau gheata[, contine o reteta de sorbet cu lapte fiert , pe care multi o considera certificatul de nastere al inghetatei actuale. Prima carte dedicata in intregime artei de a face deserturi inghetate a fost publicata in Napoli in 1775. Autorul ei, Filippo Baldini, aloca un capitol intreg sorbeturilor cu lapte . Primele inghetate asa cum le intelegem astazi, adica facute din lapte si smantana proaspata s-au nascut in Italia, in secolul 17. s-au raspandit repede in Franta, iar de acolo au ajuns cu usurinta la celelalte curti europene. Inghetata, in forma actuala e rezultatul unei multitudini de experimente pe care bucatarii italieni le-au facut acum cateva sute de ani. Ei sunt precursorii acestui desert, care, pentru mine personal, e o inventie la fel de importanta precum electricitatea.