Reteta am luat-o de pe blogul Gabrielei Cara.

Cele 10 linguri de zahar se caramelizeaza si se tapeteaza cu el o cratita cu diametru 26 cm. Folositi o cratita de care sa nu va fie mila ca se arde. :) Intr-un castron punem faina, ouale, zaharul vanilat si coaja de lamaie. Separat, drojdia se dizolva in laptele usor caldut si indulcit cu cele 3 linguri de zahar. Apoi fara sa se lase sa dospeasca, se toarna incet, cate putin peste faina cu oua si arome amestecate in prealabil.

Se framanta aluatul 10 minute, pe blatul de lucru, usor infainat. Se intinde o foaie dreptunghiulara, de cca. 1 cm grosime. Se unge foaia cu amestecul de unt si zahar si se presara deasupra nuca macinata. Se ruleaza foaia si se taie sulul in 6 bucati egale. Cele 6 bucati se pun in cratita tapetata cu zahar caramel, pastrand o oarecare distanta intre ele. Dupa o ora ele au crescut si arata asa: (poza 5) Se pune cratita in cuptor pentru aproximativ 35 minute.

Cand e gata, cozonacul trebuie rasturnat imediat pe un platou, altfel zaharul caramel se intareste si cozonacul nu mai poate fi scos din cratita.

E foarte bun, pufos in interior si crocant deasupra, acoperit de un strat generos de caramel. Din pacate toate pozele au fost facute seara, fara lumina naturala si calitatea lor nu e cea mai buna.