Detalii Prajitura cu Jeleu din Dovleac
Ingrediente:
Blat: 5 oua,
un praf de sare,
5 linguri de zahar,
5 linguri de faina,
50 ml ulei,
o lingurita de coaja rasa de lamaie,
200 g miez de nuca maruntit Umplutura: 200 g urda,
200 g smantana,
100 g zahar pudra,
200 ml frisca lichida,
un pliculet de gelataina (10 g) ,
o mana de cubulete de dovleac fierte in sirop si apoi scurse bine de suc jeleul,
cam jumatate de dovleac placintar (de cca 1 kg) curat de coaja si seminte si taiat cubulete mici,
o cana de zahar,
200 ml vin alb,
un praf de scortisoara,
un plic de Jelle-tort,
transparent
1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul, apoi se incorporeaza in albusul batut tare. Se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie. Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca. 20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale. 2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina, apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixat-o inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!). 3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot), apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop, apoi se impart in doua parti egale. 4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra. Se preseaza usor, apoi se intinde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute. Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle - tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate. Pofta buna!1. Se prepara blatul, mixand bine albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul turnat treptat. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul, apoi se incorporeaza in albusul batut tare. Se adauga si coaja rasa si faina turnata in ploaie. Se toarna compozitia in tava in care am pus hartie pentru copt, se presara miezul de nuca deasupra si se da la copt in cuptorul preincalzit, cca. 20 minute. Se desprinde aluatul de hartie si se taie in doua bucati egale. 2. Se mixeaza urda cu 2 linguri de smantana la inceput, pana se obtine o crema fina, apoi adaugam toata smantana si frisca lichida pe care am mixat-o inainte cu zaharul pudra. Se amesteca bine totul apoi incorporam gelatina hidratata in 100 ml apa rece si apoi topita la bain marin (nu fiarta!). 3. Se fierbe zaharul cu vinul si scortisoara pana se obtine un sirop usor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot), apoi se adauga cubuletele de dovleac si se fierb cca 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se da la o parte de pe foc si se strecoara cubuletele de dovlec de sirop, apoi se impart in doua parti egale. 4. Se aseaza intr-o tavita mai mica prima jumatate de blat apoi se intinde pe ea, in strat uniform, jumatate din crema pentru umplutura, se presara deasupra, pe toata suprafata, o parte din cubuletele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealalta jumatate de blat deasupra. Se preseaza usor, apoi se intinde restul de crema ramasa si se da la rece, cca 30 de minute. Se scoate de la frigider, se presara deasupra cremei intarite deja, cubuletele de dovleac ramase apoi turnam jeleul fierbinte preparat din siropul ramas si pliculetul de Jelle - tort, preparat conform instructiunilor de pe plic. Se da la rece cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa stea peste noapte la rece, inainte de a o taia in romburi sau patrate. Pofta buna!
Etichete:
oua,
faina,
ulei,
smantana,
branza,
vin,
zahar,
lamaie,
nuca,
dovleac,
retete de craciun si revelion,
prajituri