Curatati merele de coaja si casuta samburilor, apoi taiati-le in sferturi sau felii. Stropiti-le cu zeama de lamaie si dati deoparte. Puneti pastele fainoase la fiert in apa sarata ce clocoteste, respectand timpul prevazut pe ambalaj. Scurgeti si amestecati imediat pastele fierbinti cu 30 g zahar, 50 g unt, cacao si susan. Omogenizati bine si lasati la racit. Intre timp, bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul ramas. Adaugati la pastele racite galbenusurile si din spuma de albusuri. Dati deoparte. Separat, caramelizati 8 linguri de zahar, apoi tapetati cu zaharul caramelizat baza si jumatate din inaltimea peretilor unui vas termorezistent. Puneti in vas restul de unt taiat felioare, apoi tapetati cu sferturile de mere, inclusiv peretii laterali. Presarati cu scortisoara si dati la cuptorul incins pentru cca 10 min, la 190 grade sau pana ce merele sunt moi (dar nu sfaramate), caramelizate si usor translucide. Amestecati spuma de albusuri ramasa cu nuca macinata. Scoateti vasul din cuptor, turnati imediat amestecul cu paste, nivelati, apoi acoperiti cu un strat de albus cu nuca. Dati din nou la cuptor pentru aproximativ 20 min, la 180 grade sau pana ce albusurile sunt intarite si formeaza deasupra o pojghita aurita. Serviti simplu, portionand direct din vasul termorezistent, fie cat pastele sunt calde, fie dupa ce s-au racit. o alta optiune: lasati la racit, rasturnati pe un platou, decorati cu nuca (taiata grosier sau macinata), susan, apoi portionati in farfurii.

Curatati merele de coaja si casuta samburilor, apoi taiati-le in sferturi sau felii. Stropiti-le cu zeama de lamaie si dati deoparte. Puneti pastele fainoase la fiert in apa sarata ce clocoteste, respectand timpul prevazut pe ambalaj. Scurgeti si amestecati imediat pastele fierbinti cu 30 g zahar, 50 g unt, cacao si susan. Omogenizati bine si lasati la racit. Intre timp, bateti albusurile spuma tare impreuna cu zaharul ramas. Adaugati la pastele racite galbenusurile si din spuma de albusuri. Dati deoparte. Separat, caramelizati 8 linguri de zahar, apoi tapetati cu zaharul caramelizat baza si jumatate din inaltimea peretilor unui vas termorezistent. Puneti in vas restul de unt taiat felioare, apoi tapetati cu sferturile de mere, inclusiv peretii laterali. Presarati cu scortisoara si dati la cuptorul incins pentru cca 10 min, la 190 grade sau pana ce merele sunt moi (dar nu sfaramate), caramelizate si usor translucide. Amestecati spuma de albusuri ramasa cu nuca macinata. Scoateti vasul din cuptor, turnati imediat amestecul cu paste, nivelati, apoi acoperiti cu un strat de albus cu nuca. Dati din nou la cuptor pentru aproximativ 20 min, la 180 grade sau pana ce albusurile sunt intarite si formeaza deasupra o pojghita aurita. Serviti simplu, portionand direct din vasul termorezistent, fie cat pastele sunt calde, fie dupa ce s-au racit. o alta optiune: lasati la racit, rasturnati pe un platou, decorati cu nuca (taiata grosier sau macinata), susan, apoi portionati in farfurii. Indiferent de varianta aleasa, calde sau reci, aceste paste sunt delicioase.