Va prezint reteta proprie si personala a clasicului si gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la CiobeniSe spala foarte bine toate maruntaiele cu apa rece si se taie in bucati potrivite. Rinichiul se taie pe lung si se spala foarte bine, lasand sa patrunda apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingura de otet. Celelalte maruntaie se vor pune la fiert impreuna cu putina sare si se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasa sa se raceasca.

In timpul acesta ceapa se taie marunt si se caleste in ulei. Franzela se va pune la inmuiat cu putina apa.

Cand sunt aproape reci, maruntaiele se vor toca foarte marunt si se vor amesteca cu ceapa calita, ouale crude, patrunjelul tocat marunt. Se adauga apoi franzela inmuiata si stoarsa bine de apa, dupa care se adauga laptele sau smantana, sarea, delikat si condimentele. Se amesteca foarte bine, pentru omogenizare.

Se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt. Eu am ramas fara hartie exact in prag de sarbatori si cum am uitat sa cumpar, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu putina margarina. Se pune din compozitie in tava pe jumatate. Peste aceasta se va aseza cate o jumatate de ou fiert tare, dupa care se pune iarasi un strat de compozitie. Deasupra tavii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.

Se da tava in cuptorul incins, iar dupa 30 de minute flacara se va reduce si se va scoate si folia de aluminiu de deasupra. Se mai da totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute. Ceea ce rezulta este foarte bun si delicios.

Este o varainta personala de chighir, pentru ca sotului meu nu ii place chighirul invelit in aluat, iar prapur nu gasesc intotdeauna.

Pofta Buna !