E vremea cireselor si a visinelor .

Desi pandispanul este o prajitura clasica frantuzeasca, el isi are originea in orasul Genova din nordul Italiei. El se deosebeste de pandispanul obisnuit prin faptul ca ouale sunt batute intregi in loc sa fie separate in albusuri si galbenusuri.

Aluatul pufos si auriu, plin de cirese transforma acesta prajitura intr-un adevarat deliciu al sezonului, o desfatare la ora ceaiului.1. Incalziti cuptorul in prealabil la 180 grade. Tapetati forma de prajitura dorita.

Eu am folosit o forma de chec din silicon.2. Singurul agent de crestere al acestor prajituri este aerul din compozitia obtinuta prin batere. Cea mai buna metoda in a obtine pandispanul perfect: Umpleti o cratita pe jumatate cu apa, dati in clocot si luati de pe foc. Puneti ouale si zaharul intr-un vas termorezistent. Asezati vasul deasupra cratitei cu apa fierbinte si amestecati compozitia cu telul sau cu mixerul, pana cand compozitia devine groasa si spumoasa, lasa o dara atunci cand ridicati telul. Scoateti vasul din cratita cu apa fierbinte si continuati sa amestecati pana la racire. Adaugati apoi faina sub forma de pulbere si amestecati pana la omogenizare cu ajutorul unei linguri de metal. Nu amestecati in exces, deoarece se va pierde aerul din compozitie. Adaugati apoi untul, turnandu-l usor pe marginea vasului si amestecati-l pana la omogenizare.3. Turnati compozitia in forma si adaugati ciresele, cu gaura in jos. Daca nu doriti ca ele sa se scufunde de tot in aluat tavaliti-le prin faina. Mie imi plac la baza pandispanului. Dati la cuptor pentru 20 min., pana cand devine auriu, se strange pe marginea formei si devine elastic la atingere. Am aflat ulterior ca pentru a impiedica craparea pandispanul ( asa cum s-a intamplat cu al meu), faceti o adancitura in mijlocul acestuia, cu dosul unei linguri ude, inainte de al introduce in cuptor.4. Cand este gata si a trecut si testul cu scobitoarea ( introduceti o scobitare in mijlocul pandispanului si daca iese curata atunci este gata) il rasturnati pe un gratar, puneti alt gratar deasupra, intoarceti-l si raciti-l cu partea rumenita in sus. Presarati zahar pudra.

Daca doriti puteti folosi orice fel de fructe sau il puteti face simplu, apoi il taiati pe orizontala, insiropati, adaugati putina crema si aveti un tort excelent. Sa aveti pofta !!!!!