Bucataria raw vegana are la baza o filozofie care este in egala masura nutritionala si spirituala. Departe de a contine numai salate plicticoase, bucataria raw este alcatuita din feluri de mancare cremoase sau uscate, toate la fel de delicioase, ca urmare a unor amestecuri inteligente de fructe, legume, nuci, seminte si cereale incoltite. Principiul de baza al acestei bucatarii este temperatura de gatire, care nu trebuie sa depaseasca 48 grade Celsius, pentru a pastra substantele nutritive ale ingredientelor folosite, cum ar fi: vitamine, minerale, enzime (pe care gatitul la tempetarura ridicata le distruge). Baza de faina de migdale, poate fi folosita la tot felul de alte derturi raw vegane: batoane, prajituri, fursecuri, placinte. Aceasta baza poate fi facuta integral din migdale sau din nuci de Brazilia, nuci macademia, nuci pecan, alune, fistic, precum si din combinatiile dintre ele, in functie de preferinte. In reteta de fata, am combinat migdale crude fara coaja cu migdale crude cu coaja. Spalam migdalele, le scurgem si le punem la inmuiat pentru 4 ore in 300 ml de apa. Dupa ce s-au inmuiat, punem migdalele impreuna cu apa in care au stat la inmuiat intr-un blender si mai adaugam 300 ml. de apa. Si macinam cu ajutorul blenderului. Scurgem laptele rezultat printr-un tifon sau strecuratoare (rezulta 400 ml lapte de migdale pe care il vom folosi in continuare in reteta). Intindem pe o tavita de deshidratare pasta de migdale si o deshidratam timp de 12 ore la o temperatura de 40C. macinam pasta de migdale deshidratata si obtinem o faina de migdale. Sos de ciocolata Amestecam toate ingredientele intr-un blender pana cand amestecul devine cremos. Daca facem o cantitate mai mare de sos de ciocolata putem sa il pastram la frigider, intr-un recipient etans pana la 10 zile. Din ingredientele mentionate rezulta 90 g. Sos de ciocolata. Dupa ce am pregatit si sosul de ciocolata, incepem sa pregatim blatul de ciocolata. Amestecam toate ingredientele intr-un robot de bucatarie pana cand se formeaza consistenta unui aluat. Punem aluatul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 25 cm si apoi il pastram la congelator timp de 1 ora. Cat timp sta blatul de ciocolata la congelator, pregatim crema de nuca de cocos. Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam crema de nuca de cocos peste blatul de ciocolata si mai pastram la congelator timp de 1 ora. Un desert cu adevarat bun include un sos delicios, asa ca am ales pentru aceasta reteta sosul de caramel. Am ales sosul caramel nu numai datorita gustului delicios dar si datorita ingredientelor cum ar fi: lucuma, mesquite si maca, bogate in substante nutritive. Lucuma este un fruct subtropical, originar din Peru. Este bogat in substante nutritive, fibre, carbohidrati, beta caroten, niacina, calciu si fier. Pudra de lucuma are un indice glicemic foarte scazut, fiind un excelent inlocuitor al zaharului. Pudra de mesquite este bogata in calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc si proteine. Mesquite este un arbore originar din America de Sud, din semintele acestui arbore producandu-se pudra de mesquite, o pudra foarte aromata care da o aroma puternica retetelor raw, dar si celor traditionale. Radacina de maca, cunoscuta inca din perioada incasa, este apreciata pentru calitatile sale de a echilibra sistemul endocrin. Pudra de maca contine multe vitamine, minerale, aminoacizi si este bogata in fibre si proteine vegetale. Pentru a prepara sosul caramel combinam toate ingredientele intr-un blender pana cand amestecul devine cremos. Din ingredientele mentionate rezulta o cantitate de 90 g. Putem prepara sosul intr-o cantitate mai mare intrucat se pastreaza la frigider timp de 10 zile. Scoatem prajitura din congelator, o stropim cu sosul de caramel si avem un desert raw vegan minunat.

Bucataria raw vegana are la baza o filozofie care este in egala masura nutritionala si spirituala. Departe de a contine numai salate plicticoase, bucataria raw este alcatuita din feluri de mancare cremoase sau uscate, toate la fel de delicioase, ca urmare a unor amestecuri inteligente de fructe, legume, nuci, seminte si cereale incoltite. Principiul de baza al acestei bucatarii este temperatura de gatire, care nu trebuie sa depaseasca 48 grade Celsius, pentru a pastra substantele nutritive ale ingredientelor folosite, cum ar fi: vitamine, minerale, enzime (pe care gatitul la tempetarura ridicata le distruge). Baza de faina de migdale, poate fi folosita la tot felul de alte derturi raw vegane: batoane, prajituri, fursecuri, placinte. Aceasta baza poate fi facuta integral din migdale sau din nuci de Brazilia, nuci macademia, nuci pecan, alune, fistic, precum si din combinatiile dintre ele, in functie de preferinte. In reteta de fata, am combinat migdale crude fara coaja cu migdale crude cu coaja. Spalam migdalele, le scurgem si le punem la inmuiat pentru 4 ore in 300 ml de apa. Dupa ce s-au inmuiat, punem migdalele impreuna cu apa in care au stat la inmuiat intr-un blender si mai adaugam 300 ml. de apa. Si macinam cu ajutorul blenderului. Scurgem laptele rezultat printr-un tifon sau strecuratoare (rezulta 400 ml lapte de migdale pe care il vom folosi in continuare in reteta). Intindem pe o tavita de deshidratare pasta de migdale si o deshidratam timp de 12 ore la o temperatura de 40C. macinam pasta de migdale deshidratata si obtinem o faina de migdale. Sos de ciocolata Amestecam toate ingredientele intr-un blender pana cand amestecul devine cremos. Daca facem o cantitate mai mare de sos de ciocolata putem sa il pastram la frigider, intr-un recipient etans pana la 10 zile. Din ingredientele mentionate rezulta 90 g. Sos de ciocolata. Dupa ce am pregatit si sosul de ciocolata, incepem sa pregatim blatul de ciocolata. Amestecam toate ingredientele intr-un robot de bucatarie pana cand se formeaza consistenta unui aluat. Punem aluatul intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, cu diametrul de 25 cm si apoi il pastram la congelator timp de 1 ora. Cat timp sta blatul de ciocolata la congelator, pregatim crema de nuca de cocos. Punem toate ingredientele intr-un blender si amestecam pana obtinem o compozitie cremoasa. Adaugam crema de nuca de cocos peste blatul de ciocolata si mai pastram la congelator timp de 1 ora. Un desert cu adevarat bun include un sos delicios, asa ca am ales pentru aceasta reteta sosul de caramel. Am ales sosul caramel nu numai datorita gustului delicios dar si datorita ingredientelor cum ar fi: lucuma, mesquite si maca, bogate in substante nutritive. Lucuma este un fruct subtropical, originar din Peru. Este bogat in substante nutritive, fibre, carbohidrati, beta caroten, niacina, calciu si fier. Pudra de lucuma are un indice glicemic foarte scazut, fiind un excelent inlocuitor al zaharului. Pudra de mesquite este bogata in calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc si proteine. Mesquite este un arbore originar din America de Sud, din semintele acestui arbore producandu-se pudra de mesquite, o pudra foarte aromata care da o aroma puternica retetelor raw, dar si celor traditionale. Radacina de maca, cunoscuta inca din perioada incasa, este apreciata pentru calitatile sale de a echilibra sistemul endocrin. Pudra de maca contine multe vitamine, minerale, aminoacizi si este bogata in fibre si proteine vegetale. Pentru a prepara sosul caramel combinam toate ingredientele intr-un blender pana cand amestecul devine cremos. Din ingredientele mentionate rezulta o cantitate de 90 g. Putem prepara sosul intr-o cantitate mai mare intrucat se pastreaza la frigider timp de 10 zile. Scoatem prajitura din congelator, o stropim cu sosul de caramel si avem un desert raw vegan minunat.