- intr-un castron amestecam praful de piure cu apa fiarta (nu toata de la inceput, ci incet incet) cit sa obtinem un aluat mai compact, adaugam oul si un praf de sare si framintam bine sa se incorporeze, daca aluatul este in continuare tare mai varsam putina apa - adaugam faina si framintam bine - rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si formam doua suluri pe care le taiem in cite 6 bucati egale Evident depinde si de marimea prunelor care nu trebuie sa fie foarte mari altfel va trebui sa te taiati in jumatati - Luam cite o pruna crestata si fara simbure si umplem lijlocul ei cu zahar tos (cine vrea poate sa il umple cu nuca macinata amestecata cu zahar cui sau fara scoirtisoara, mai ales daca puneti oricum scortisoara in pesmertul din exterior) - Punem pruna pe fiecare bucata de aluat si o invelim in acesta ca sa obtinem o galusca routunda, miinele le avem mereu infainate daca tinde sa fie lipicios aluatul - Intr-o oala cu apa care clocoteste la foc mic punem cu grija galustele, trecem cu paleta gaurita (cea de luat spuma) pe fundul oalei pe sub galuste ca sa nu se lipeasca cumva acolo, daca apa e clocotita nu se va intimpla asa aceva dar mai bine sa evitam si lasam sa fiarba pina cind galustele se ridica la suprafata.. In acest moment le mai lasati 1-2 minute maxim si apoi le scoateti cu paleta gaurita - separat intr-o tigaie sau cratita pregatim pesmetul: punem uleiul sa se incalzeasca si varsam pesmetul, amestecam bine si lasam pe foc mic amestecaind mereu pina cind acesta se rumeneste fara sa se arda.. cind e gata stingem focul si adaugam zaharul dupa gust si scortisoara macinata, amestecam bine.. Daca puneti zaharul de la inceput riscati sa se caramelizeze si sa formeze mici pietricele de zahar caamelizat amestecat cu pesmetul - Galustele scoase pe rind din apa si scurse putin in paleta gaurita, le asezam in pesmetul aromatizat si le rostogolim prin el pina se acopera perfect pe toate partile. Le scoatem din aceasta cratita si le aseazm cu grija pe platou sau intr-o tava Cind toate galustele sunt gata si au fost tavalite prin pesmet cel care ramine il presaram peste galustele din tava /platou..- intr-un castron amestecam praful de piure cu apa fiarta (nu toata de la inceput, ci incet incet) cit sa obtinem un aluat mai compact, adaugam oul si un praf de sare si framintam bine sa se incorporeze, daca aluatul este in continuare tare mai varsam putina apa - adaugam faina si framintam bine - rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata bine si formam doua suluri pe care le taiem in cite 6 bucati egale Evident depinde si de marimea prunelor care nu trebuie sa fie foarte mari altfel va trebui sa te taiati in jumatati - Luam cite o pruna crestata si fara simbure si umplem lijlocul ei cu zahar tos (cine vrea poate sa il umple cu nuca macinata amestecata cu zahar cui sau fara scoirtisoara, mai ales daca puneti oricum scortisoara in pesmertul din exterior) - Punem pruna pe fiecare bucata de aluat si o invelim in acesta ca sa obtinem o galusca routunda, miinele le avem mereu infainate daca tinde sa fie lipicios aluatul - Intr-o oala cu apa care clocoteste la foc mic punem cu grija galustele, trecem cu paleta gaurita (cea de luat spuma) pe fundul oalei pe sub galuste ca sa nu se lipeasca cumva acolo, daca apa e clocotita nu se va intimpla asa aceva dar mai bine sa evitam si lasam sa fiarba pina cind galustele se ridica la suprafata.. In acest moment le mai lasati 1-2 minute maxim si apoi le scoateti cu paleta gaurita - separat intr-o tigaie sau cratita pregatim pesmetul: punem uleiul sa se incalzeasca si varsam pesmetul, amestecam bine si lasam pe foc mic amestecaind mereu pina cind acesta se rumeneste fara sa se arda.. cind e gata stingem focul si adaugam zaharul dupa gust si scortisoara macinata, amestecam bine.. Daca puneti zaharul de la inceput riscati sa se caramelizeze si sa formeze mici pietricele de zahar caamelizat amestecat cu pesmetul - Galustele scoase pe rind din apa si scurse putin in paleta gaurita, le asezam in pesmetul aromatizat si le rostogolim prin el pina se acopera perfect pe toate partile. Le scoatem din aceasta cratita si le aseazm cu grija pe platou sau intr-o tava Cind toate galustele sunt gata si au fost tavalite prin pesmet cel care ramine il presaram peste galustele din tava /platou.. Deci daca nu aveti chef de fiert cartofi sau ca mine nu gasiti cartofi decit din cei noi aposi care nu sunt buni de facut galuste o data sau de doua ori pe an cind aveti pofta puteti sa pregatiti galustele cu praful de piure de cartofi ... evident plin de e -uri.. stiu: lol: Cutia pe care am cumparat-o eu are 3 plicuri cu cite 75 gr de praf de piure si pentru fiecare plic scrie pe ea ca trebuie sa varsam 530 ml de lichid fierbinte (330 ml lapte fierbinte si 200 ml de apa rece). Evident cantitatea asta de lichid este mult prea mare pentru galuste, nu avem nevoie de un piure moale si cremos ci de unul mai tare. Motiv pentru care turnati lichidul fierbinte (numai apa, laptele nu are ce cauta in reteta de galuste) amestecind pina cind obtineti un piure nu foarte tare dar nici prea moale ... Nu uitati ca daca este prea moale /cremos va trebui sa adaugati faina mai multa si deci galustele ies prea tari. Sunt bune si reci dar se pot incalzi in cuptor a doua zi sau in urmatoarele zile.. se pastreaza in frigider sau oricum la loc racoros.