Detalii Pizza si Un Aluat Dupa O Reteta Jamie Oliver
Ingrediente:
Sos: -ulei de masline -2 cateti de usturoi,
taiati in felii fine -1 lingura cu varf,
frunze de busuioc proaspat,
tocat fin / ¼ lingura busuioc uscat -400 g rosii cherry in sos de bulion / rosii in bulion (din conserva) -1/4 lingurita oregano uscat -sare -piper,
proaspat macinat -½ ardei iute,
proaspat sau uscat,
tocat marunt (optional) Aluat: -1 lingura zahar -2 pachetele drojdie uscata de 7 g fiecare / 42 g drojdie proaspata -550 ml apa,
calduta -800 g faina alba -200 g gris -1 lingura sare -4 linguri ulei de masline Topping*: -salam,
taiat cubulete -ciuperci,
feliate si calite in putin ulei -masline,
fara samburi -costita afumata / kaiser,
bacon etc,
taiat bastonase -gogosar / ardei rosu,
taiat fideluta -cascaval mozzarella / cascaval,
ras * Sau orice alte toppinguri va plac
Sos: Caliti in putin ulei incins usturoiul pana devine usor galbui, avand grija sa nu se arda. Adaugati frunzele de busuioc, rosiile cu tot cu sos, oregano uscat, putina sare, piper si ardeiul iute (optional). Lasati la foc mic 20 min, amestecand ocazional. La final zdrobiti partial rosiile intr-un piure fin. Gustati si mai asezonati cu sare si piper daca este nevoie. Lasati sosul sa se raceasca. ** Puteti mari cantitatile daca doriti mai mult sos pentru pizza. Aluat Amestecati zaharul cu drojdia si dizolvati in din apa calduta. Lasati deoparte 5 min. Puneti intr-un vas mai mare faina cernuta si amestecati-o cu grisul si sarea. Faceti o adancitura la mijloc in care turnati uleiul si drojdia activata. Amestecati cu o lingura aducand faina de pe margini, apoi adaugati tot cate putin din restul de apa calduta pana capatati consistenta de aluat. Framantati energic 5- 10 min. Dati-i forma de bila, ungeti suprafata aluatului cu putin ulei, inveliti cu folie alimentara si lasati la crescut, la temperatura camerei, minim 15 min (de preferat 40- 50 min) sau pana ce isi dubleaza volumul. ** Puteti pregati aluatul cu o seara inainte. Puneti-l intr-un vas foarte mare, inveliti lejer in folie alimentara si dati la frigider pana a doua zi. Atentie! lasati loc aluatului sa creasca pentru ca isi va tripla volumul. Inainte de intrebuintare, scoateti vasul din frigider si lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei. ** Aluatul poate fi congelat. Impartiti aluatul in bilute mai mici, in functie de cate pizza vreti sa faceti si in ce forme (ca o medie, pot iesi cam 6 pizza rotunde, maricele sau 2 tavi de aragaz). Intindeti blatul de pizza intr-o foaie subtire, prin presare cu mana, direct pe hartia de copt taiata dupa marimea tavii si lasati-l sa stea 10 min, la temperatura camerei. Repartizati uniform sosul si topping-ul folosit / dorit. Intre timp, puneti tava in care urmeaza sa coaceti pizza pe raftul de jos al aragazului si incalziti cuptorul la 250 grade (maxim). Scoateti tava incinsa, transferati in ea pizza cu hartia de copt cu tot si dati imediat la cuptorul preIncalzit, pentru cca 10- 12 min, la 250 grade (maxim) sau pana ce blatul este copt si incepe sa se rumeneasca frumos. Scoateti pizza coapta din tava, puneti imediat in ea o alta pregatita si dati la cuptor. ** Folosind acesta metoda de coacere veti obtine o pizza cel mai apropiat de cele facute in cuptorul cu lemne. Daca aveti o piatra de granit care sa fie incinsa inainte in cuptor, veti avea parte de o pizza si mai delicioasa. Serviti calda, feliata.
Sos: Caliti in putin ulei incins usturoiul pana devine usor galbui, avand grija sa nu se arda. Adaugati frunzele de busuioc, rosiile cu tot cu sos, oregano uscat, putina sare, piper si ardeiul iute (optional). Lasati la foc mic 20 min, amestecand ocazional. La final zdrobiti partial rosiile intr-un piure fin. Gustati si mai asezonati cu sare si piper daca este nevoie. Lasati sosul sa se raceasca. ** Puteti mari cantitatile daca doriti mai mult sos pentru pizza. Aluat Amestecati zaharul cu drojdia si dizolvati in din apa calduta. Lasati deoparte 5 min. Puneti intr-un vas mai mare faina cernuta si amestecati-o cu grisul si sarea. Faceti o adancitura la mijloc in care turnati uleiul si drojdia activata. Amestecati cu o lingura aducand faina de pe margini, apoi adaugati tot cate putin din restul de apa calduta pana capatati consistenta de aluat. Framantati energic 5- 10 min. Dati-i forma de bila, ungeti suprafata aluatului cu putin ulei, inveliti cu folie alimentara si lasati la crescut, la temperatura camerei, minim 15 min (de preferat 40- 50 min) sau pana ce isi dubleaza volumul. ** Puteti pregati aluatul cu o seara inainte. Puneti-l intr-un vas foarte mare, inveliti lejer in folie alimentara si dati la frigider pana a doua zi. Atentie! lasati loc aluatului sa creasca pentru ca isi va tripla volumul. Inainte de intrebuintare, scoateti vasul din frigider si lasati aluatul 1 ora la temperatura camerei. ** Aluatul poate fi congelat. Impartiti aluatul in bilute mai mici, in functie de cate pizza vreti sa faceti si in ce forme (ca o medie, pot iesi cam 6 pizza rotunde, maricele sau 2 tavi de aragaz). Intindeti blatul de pizza intr-o foaie subtire, prin presare cu mana, direct pe hartia de copt taiata dupa marimea tavii si lasati-l sa stea 10 min, la temperatura camerei. Repartizati uniform sosul si topping-ul folosit / dorit. Intre timp, puneti tava in care urmeaza sa coaceti pizza pe raftul de jos al aragazului si incalziti cuptorul la 250 grade (maxim). Scoateti tava incinsa, transferati in ea pizza cu hartia de copt cu tot si dati imediat la cuptorul preIncalzit, pentru cca 10- 12 min, la 250 grade (maxim) sau pana ce blatul este copt si incepe sa se rumeneasca frumos. Scoateti pizza coapta din tava, puneti imediat in ea o alta pregatita si dati la cuptor. ** Folosind acesta metoda de coacere veti obtine o pizza cel mai apropiat de cele facute in cuptorul cu lemne. Daca aveti o piatra de granit care sa fie incinsa inainte in cuptor, veti avea parte de o pizza si mai delicioasa. Serviti calda, feliata.
Etichete:
cascaval,
usturoi,
rosii,
bulion,
ardei,
faina,
ulei,
ciuperci,
zahar,
masline,
pizza