Spalati gutuile de puf si puneti-le la scurs. Dati in clocot apa (750 ml) si fierbeti gutuile 2 - 3 min, pana se inmoaie putin, intorcandu-le pe toate partile. Transferati-le cu ajutorul unei palete intr-un vas cu apa rece sau clatiti-le sub jet de apa rece. Pastrati apa in care au fiert gutuile. Decojiti gutuile. Taiati in sferturi, curatati-le de casuta samburilor, partea lemnoasa si taiati-le cubulete. Puneti-le intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie (sa nu se oxideze prea tare- ele oricum se oxideaza putin, dar prin fierbere in sirop se albesc). Intre timp, dati in clocot apa pastrata impreuna cu zaharul si mirodeniile, amestecand pana ce zaharul este dizolvat. Adaugati cubuletele de gutui scurse si lasati sa fiarba la foc mic pana se inmoaie fructele (se patrund usor cu dintii unei furculite), dar aveti grija sa nu se sfarme. Scoateti gutuile cu o spumiera si repartizati-le in borcanele spalate si uscate. Dati din nou siropul in clocot si turnati peste fructe. Sigilati borcanele si puneti-le la dunst uscat (intre paturi) pana a doua zi. Etichetati si dati la camara. Serviti simplu (compot) sau ca garnitura la carnea de vanat sau de pasare ori alaturi de branzeturi.

Spalati gutuile de puf si puneti-le la scurs. Dati in clocot apa (750 ml) si fierbeti gutuile 2 - 3 min, pana se inmoaie putin, intorcandu-le pe toate partile. Transferati-le cu ajutorul unei palete intr-un vas cu apa rece sau clatiti-le sub jet de apa rece. Pastrati apa in care au fiert gutuile. Decojiti gutuile. Taiati in sferturi, curatati-le de casuta samburilor, partea lemnoasa si taiati-le cubulete. Puneti-le intr-un vas cu apa rece si zeama de lamaie (sa nu se oxideze prea tare- ele oricum se oxideaza putin, dar prin fierbere in sirop se albesc). Intre timp, dati in clocot apa pastrata impreuna cu zaharul si mirodeniile, amestecand pana ce zaharul este dizolvat. Adaugati cubuletele de gutui scurse si lasati sa fiarba la foc mic pana se inmoaie fructele (se patrund usor cu dintii unei furculite), dar aveti grija sa nu se sfarme. Scoateti gutuile cu o spumiera si repartizati-le in borcanele spalate si uscate. Dati din nou siropul in clocot si turnati peste fructe. Sigilati borcanele si puneti-le la dunst uscat (intre paturi) pana a doua zi. Etichetati si dati la camara. Serviti simplu (compot) sau ca garnitura la carnea de vanat sau de pasare ori alaturi de branzeturi.