Detalii Makowiec (Strudel cu Mac)
Se dizolva drojdia cu putin lapte caldut, se pune 2 lingurite rase de zahar si o mana de faina... se amesteca bine. Trebuie sa fie ca o crema mai densa, nu prea lichida. Se acopera bine, se lasa sa creasca la loc mai cald. Cand a crescut dublu volumul, maiaua se pune intr-un castron mai mare si deasupra se adauga galbenusurile frecate bine cu zaharul, untul topit si racit, laptele caldut, vanilia, coaja rasa de lamaie. Ultima incorporati faina, nu toata deodata. Framantati cu mana aluatul lovindul de peretii castronului, pana se vad basici in el. Aluatul trebuie sa fie omogen si nu prea moale dar nici prea tare. Puneti la crescut aluatul acoperit bine cu o fata de masa, de preferat intr-un loc mai caldut, minim 1-2 ore. Intre timp macinati macul si il amestecati cu albusurile batute spuma si cu zaharul. Adaugati lapte fierbinte pana cand umplutura de mac devine ca o crema densa, gen pasta. Dupa ce a crescut aluatul il intindeti in foaie pe masa (ca in poza) de grosime 1 cm. Ungeti aluatul cu unt topit si racit, puneti crema de mac si o intindeti pe toata suprafata. Rasuciti ca la strudel si inchideti bine la extremitati. Se unge deasupra cu galbenus, se pune in tava captusita cu hartie sa se coaca. Se coace in cuptorul incalzit, la zona din mijloc a cuptorului, la o temperatura de 180 , circa 45 minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand se raceste, se pudreaza.
Se dizolva drojdia cu putin lapte caldut, se pune 2 lingurite rase de zahar si o mana de faina... se amesteca bine. Trebuie sa fie ca o crema mai densa, nu prea lichida. Se acopera bine, se lasa sa creasca la loc mai cald. Cand a crescut dublu volumul, maiaua se pune intr-un castron mai mare si deasupra se adauga galbenusurile frecate bine cu zaharul, untul topit si racit, laptele caldut, vanilia, coaja rasa de lamaie. Ultima incorporati faina, nu toata deodata. Framantati cu mana aluatul lovindul de peretii castronului, pana se vad basici in el. Aluatul trebuie sa fie omogen si nu prea moale dar nici prea tare. Puneti la crescut aluatul acoperit bine cu o fata de masa, de preferat intr-un loc mai caldut, minim 1-2 ore. Intre timp macinati macul si il amestecati cu albusurile batute spuma si cu zaharul. Adaugati lapte fierbinte pana cand umplutura de mac devine ca o crema densa, gen pasta. Dupa ce a crescut aluatul il intindeti in foaie pe masa (ca in poza) de grosime 1 cm. Ungeti aluatul cu unt topit si racit, puneti crema de mac si o intindeti pe toata suprafata. Rasuciti ca la strudel si inchideti bine la extremitati. Se unge deasupra cu galbenus, se pune in tava captusita cu hartie sa se coaca. Se coace in cuptorul incalzit, la zona din mijloc a cuptorului, la o temperatura de 180 , circa 45 minute. Se face proba cu scobitoarea. Cand se raceste, se pudreaza. Este un dulce de origine poloneza (care se face si in Croatia), se prepara in special de Craciun. Reteta mea nu este exact identica cu reteta traditionala poloneza, este doar o versiune care se aseamana mai mult cu baigli. In umplutura traditionala poloneza, in afara de seminte de mac se pune si nuci, fructe confiate (portocale), stafide. La urma se decoreaza deasupra cu o glazura de zahar, se presara nuci si fructe confiate.