Detalii Mancare de Peste, la Cuptor
Ingrediente:
-1 kg baby hering,
congelat ( sau scrumbie ori macrou) -ceapa,
taiata pestisori ( 6- 7 cepe mari sau dupa preferinta) -sare -otet de 9 grade,
dupa gust ( cca 50- 75 ml) -piper,
proaspat macinat,
dupa gust -1-2 frunze de dafin,
rupte -6- 8 catei de usturoi,
taiati in lung -2 morcovi,
taiati rondele subtiri -1 radacina de patrunjel / pastarnac,
taiata rondele -½ lingura boabe de piper negru -5- 6 boabe de ienibahar -bulion de rosii / suc de rosii,
mai gros -ulei
Decongelati pestele in frigider sau la temperatura camerei. Curatati-l de solzi, taiati aripioarele si capul, despicati pe burta si indepartati intestinele. Spalati bine in apa rece si lasati la scurs. Intre timp, frecati ceapa cu sare, otet si piper macinat, apoi adaugati foile de dafin. Puneti intr-un vas ce merge la cuptor un strat de ceapa, adaugati putin usturoi, urmat apoi de un strat de peste, unul de legume si din nou de ceapa. Presarati printre randuri boabe de piper si ienibahar. Continuati pana terminati ingredientele, avand grija ca ultimul rand sa fie de ceapa. Turnati atata bulionul de rosii cat sa acopere ultimul rand de ceapa, scuturand de cateva ori vasul pentru ca bulionul sa ajunga pana in partea de jos. Adaugati putin ulei, doar cat sa acopere totul cu o pelicula fina. Dati la cuptorul incins, fara sa amestecati deloc in vas, pentru cca 2- 2 ore, la 150- 160 grade sau pana ce pestele si legumele sunt facute si sosul scazut. Serviti mancarea calda sau rece (fara grija! pentru ca in timpul prepararii, oasele se topesc datorita otetului si a timpului lung de gatire. Tot datorita otetul pestii vor ramane intregi, fara sa se face terci). Puteti pastra in frigider, pana la 4 saptamani, in borcan bine sigilat.
Decongelati pestele in frigider sau la temperatura camerei. Curatati-l de solzi, taiati aripioarele si capul, despicati pe burta si indepartati intestinele. Spalati bine in apa rece si lasati la scurs. Intre timp, frecati ceapa cu sare, otet si piper macinat, apoi adaugati foile de dafin. Puneti intr-un vas ce merge la cuptor un strat de ceapa, adaugati putin usturoi, urmat apoi de un strat de peste, unul de legume si din nou de ceapa. Presarati printre randuri boabe de piper si ienibahar. Continuati pana terminati ingredientele, avand grija ca ultimul rand sa fie de ceapa. Turnati atata bulionul de rosii cat sa acopere ultimul rand de ceapa, scuturand de cateva ori vasul pentru ca bulionul sa ajunga pana in partea de jos. Adaugati putin ulei, doar cat sa acopere totul cu o pelicula fina. Dati la cuptorul incins, fara sa amestecati deloc in vas, pentru cca 2- 2 ore, la 150- 160 grade sau pana ce pestele si legumele sunt facute si sosul scazut. Serviti mancarea calda sau rece (fara grija! pentru ca in timpul prepararii, oasele se topesc datorita otetului si a timpului lung de gatire. Tot datorita otetul pestii vor ramane intregi, fara sa se face terci). Puteti pastra in frigider, pana la 4 saptamani, in borcan bine sigilat.