Am facut pentru prima data aceasta dulceata, anul trecut si ne-a placut atat de mult incat de-abea am asteptat sa vina dinnou sezonul lubenitei. Pana acum am preparat trei portii si de fiecare data am experimentat noi arome ; cu vanilie, cu scortisoara si cu portocale yumi,yumi una mai buna ca cealaltaincercati si voi.

Curatam coaja de lubenita de partea verde, o taiem felii subtiri si o maruntim (vezi poze). Eu le-am strans intr-o caserola si le-am pastrat la frigider pana am ajuns la 1,5kg, pt o portie.

Punem intr-o oala apa cu otetul, adaugam cojile maruntite si lasam la fiert 60 , apoi le trecem pe sub jet de apa rece si le lasam la scurs intr-o strecuratoare. Dupa ce sant bine scurse (le mai apasam noi putin pentru a-si elimina excesul de apa), le cantarim si functie de greutatea lor pregatim siropul (ex. la 500g coji fierte, pregatim siropul din 500g zahar si 250g apa).

Punem apa si zaharul la fiert, lasam putin sa se lege, adaugam zeama de lamaie, esenta (vanilie ori portocala sau un baton de scortisoara) si cojile de lubenita. Lasam sa fiarba pana este suficient de legata dulceata. Eu am fiert-o aprox. 80 . Intre timp sterilizam 4 borcanele de 375g .

Dulceata fierbinte o punem in borcane, dupa care le asezam in paturi pana a doua zi cand le stergem, etichetam si desigur le depozitam in camara.

Pofta buna!coji de lubenita otet lamaie zahar esente(la alegere)