Stiu ca sunt foarte multe variante ale acestei delicatese traditionale,zacusca de vinete, dar mie imi place aceasta reteta pe care o am de la doamna Ana, care e o gospodina foarte priceputa:)Se coc vinetele si se curata de coaja arsa ( eu doar le-am descongelat, ca atunci cand am pus vinete pe iarna in congelator am pus si pt zacusca de vinete).

Se coc gogosarii pe plita (afara in gradina e mai romantic:)), se curata de coaja arsa.

Se trec prin masina de tocat vinetele coapte, gogosarii copti, ceapa.

Ceapa tocata se pune direct in cratita mare in care se va face zacusca de vinete .

Acolo, cu jumatatea de cantitate de ulei se pune ceapa tocata la calit pana capata o culoare aurie, apoi se adauga la ceapa vinetele si gogosarii, restul de ulei, bulionul, delikatul, piper daca doriti, frunze de dafin si se fierbe tot acest amestec aprox 2 ore - 3 ore, pana e gata.

Se amesteca des sa nu se prinda zacusca de vinete de fundul cratitei. La final se gusta si se adauga putin zahar daca e cazul (depinde de cum e bulionul), sare daca e cazul, si 3 aspirine zdrobite. Se mai da in cateva clocote si se pune zacusca de vinete in borcane curate si uscate. Se sigileaza bine si se pun borcanele cu zacusca de vinete intr-o cratita cu apa calduta, deasupra lor se pune un prosop curat de bucatarie ud, asa incat sa le acopere bine si se pune cratita pe foc pe aragaz sau in cuptor pentru inca 2 ore. Cand se racesc se pun la adapost in camara.

Fetitei mele (foarte creativa fata am ! ) ii place sa le dichiseasca :), dupa cum se vede in imagine.din reteta de fata vor iesi 7 borcane de 750 cu zacusca de vinete, dar eu fac dublu de obicei.