Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspat culesi din gradina) si se curata de coaja si de miez. Se taie bucatile sub forma de bastonase subtiri, pentru a fierbe cat mai repede, si se aseaza intr-o oala incapatoare in care se toarna apa cat sa-i acopere. lasam dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dam seama ca sunt gata atunci cand ii putem pasa usor cu furculita. Dupa ce au fiert, ii luam de pe foc si scurgem apa, dupa care ii pasam si ii punem intr-o strecuratoare. Dovleceii pot fi maruntiti cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculita. Se lasa la scurs pana ce s-au racit complet. Intre timp, facem maioneza. Puteti folosi de care doriti, din comert sau facuta in casa. Eu va voi povesti cum fac maioneza dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarna intr-un vas 150 ml de ulei, in care se scufunda continutul unui ou intreg, cateva picaturi de zeama de lamaie si putina sare. Se introduce capatul mixerului deasupra oului pana ce ajunge la fundul vasului si se incepe a mixa la cea mai mica viteza la inceput, dupa care la viteza mai mare. Se ridica usor mixerul si se introduce inapoi in compozitie pana ce tot uleiul a fost incorporat. Rezulta o maioneza consistenta, gustoasa, facuta cu minim de efort. Atentie! Nu ridicati din prima mixerul de pe fundul vasului! asteptati sa vedeti cum se ridica o parte din ou la suprafata. Altfel, maioneza va avea o consistenta lichida. Dupa ce s-a racit pasta de dovlecei, se amesteca intr-un vas cu maioneza, ceapa maruntita, sare si piper dupa gust. Eu obisnuiesc sa mai adaug zeama de lamaie pana capata aciditatea dorita, dovleceii fierti fiind foarte dulci. cand salata este gata, se aseaza intr-o caserola (eu am umplut una de 1L) si se pune la frigider pana va fi consumata. Intre noi fie vorba, nu cred ca va mai ramane ceva de pus la frigider la cat e de gustoasa! sa aveti pofta, dragilor!Se iau dovleceii dolofani (eu am avut doi, proaspat culesi din gradina) si se curata de coaja si de miez. Se taie bucatile sub forma de bastonase subtiri, pentru a fierbe cat mai repede, si se aseaza intr-o oala incapatoare in care se toarna apa cat sa-i acopere. lasam dovleceii la fiert la foc moderat, cam 30 de minute. Ne dam seama ca sunt gata atunci cand ii putem pasa usor cu furculita. Dupa ce au fiert, ii luam de pe foc si scurgem apa, dupa care ii pasam si ii punem intr-o strecuratoare. Dovleceii pot fi maruntiti cu un pasator de piure, la blender, sau chiar cu o furculita. Se lasa la scurs pana ce s-au racit complet. Intre timp, facem maioneza. Puteti folosi de care doriti, din comert sau facuta in casa. Eu va voi povesti cum fac maioneza dintr-un ou crud, folosind mixerul vertical. Se toarna intr-un vas 150 ml de ulei, in care se scufunda continutul unui ou intreg, cateva picaturi de zeama de lamaie si putina sare. Se introduce capatul mixerului deasupra oului pana ce ajunge la fundul vasului si se incepe a mixa la cea mai mica viteza la inceput, dupa care la viteza mai mare. Se ridica usor mixerul si se introduce inapoi in compozitie pana ce tot uleiul a fost incorporat. Rezulta o maioneza consistenta, gustoasa, facuta cu minim de efort. Atentie! Nu ridicati din prima mixerul de pe fundul vasului! asteptati sa vedeti cum se ridica o parte din ou la suprafata. Altfel, maioneza va avea o consistenta lichida. Dupa ce s-a racit pasta de dovlecei, se amesteca intr-un vas cu maioneza, ceapa maruntita, sare si piper dupa gust. Eu obisnuiesc sa mai adaug zeama de lamaie pana capata aciditatea dorita, dovleceii fierti fiind foarte dulci. cand salata este gata, se aseaza intr-o caserola (eu am umplut una de 1L) si se pune la frigider pana va fi consumata. Intre noi fie vorba, nu cred ca va mai ramane ceva de pus la frigider la cat e de gustoasa! sa aveti pofta, dragilor! Se poate servi asternuta pe felii de paine si infrumusetata cu rosii si patrunjel.