Malasolca este o reteta cu specific pescaresc, se pregateste foarte des in satele din Delta Dunarii. Este o reteta simpla ce are ca principale ingrediente peste sarat, cartofi si usturoi... pestele fiert se serveste cu cartofi fierti si mujdei de usturoi. - se poate folosi stiuca, crap, sau orice alt peste carnos - eu acum am pregatit din singer.

Pestele se eviscereaza, fara a se indeparta solzii, se spala, se tine 2-3 ore in apa pentru a iesi tot sangele dupa care se sareaza in exces. Se pastreaza la sare circa o saptamana. Dupa acest timp se desareaza in apa, circa 24 ore si se pune la zvantat la aer. Pestele odata uscat se poate folosi la malasolca:- Se curata cartofii (sau se pot lasa in coaja - depinde de preferinte), la fel si cele 3 cepe micute. - Se pun la fiert in apa cu putin ulei de floarea soarelui. - Dupa ce cartofii sunt aproape gata, se adauga pestele si se fierb impreuna la foc mic. In acest timp se pregateste mujdeiul de usturoi:- se decojesc cateii de usturoi si se piseaza cu ajutorul ustensilei pentru mujdei - in lipsa acesteia, usturoiul se poate da la razatoare;- peste usturoiul pisat se pune circa 1/2 lgt sare mare si se bate bine pana devine o pasta legata;- se adauga uleiul, putin cate putin;- la final se adauga otetul si eventual cateva linguri de apa minerala pentru a-l mai dizolva putin si a-l face mai pufos . Dupa ce au fiert cartofii si pestele, se scot pe un platou, se presara patrunjel, marar sau leustean si se servesc cu mujdei de usturoi. Pofta buna!In timpul uscarii in aer liber, pestele se poate acoperi cu un tifon steril pentru a fi ferit de muste. :)Merge bine si-un pahar de vin alb, zic... :D